ДАНС публикува делото "Галерия"

Юлиан Христов 12 юли 2013 в 14:34 8258 5

ДАНС

Снимка Булфото, архив

Пет години след като беше открито Информационното дело "Галерия", ДАНС реши да публикува части от него на сайта си.

Безпрецедентният ход на контразузнавателната служба е в резултат от многобройни запитвания на медии за съдбата на делото. OFFNews изпрати преди три седмици заявление по Закона за достъп до обществена информация, с което поиска достъп до документите. 

Само преди по-малко от месец вътрешният министър Цветлин Йовчев, който е и бивш шеф на ДАНС, заяви, че делото е разсекретено. 

Скандалът с делото "Галерия" избухна след проверка на депутати от комисията за контрол на ДАНС. Тогава стана ясно, че агенцията е подслушвала журналисти и депутати.

ИД „Галерия” е открито в дирекция „Сигурност на ДАНС” на 12.08.2008 г. по разпореждане на тогавашния председател на службата Петко Сертов. Делото има за задача да разкрие откъде изтича вътрешна информация на Агенцията, която се появява в пресата и интернет издания.

От ДАНС съобщават, че по делото е работено в периода август-септември 2008 г., а прилагането на специални разузнавателни средства (СРС) е ставало след съгласуване с ръководството на ДАНС, като събраната от тях информация е била своевременно докладвана.

Във връзка с публикации в медиите за прилагани по ИД „Галерия” специални разузнавателни средства, през м. септември-октомври 2008 г. е извършена проверка на оперативния отчет и използваните СРС в дирекция „Сигурност на ДАНС”. Комисията е констатирала, че ИД „Галерия” е открито в съответствие с нормативната регламентация на дейността по оперативния отчет на Агенцията и използваните по делото СРС са прилагани в съответствие с изискванията на Закона за специалните разузнавателни средства.

В края на 2008 г. Софийска военноокръжна прокуратура отказва да образува досъдебно производство поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер от страна на служители на ДАНС при откриването и воденето на ИД „Галерия”. Делото е архивирано на 09.06.2009 г.

През м. септември 2009 г. делото е предоставено на Комисията за контрол на ДАНС към 41-то Народно събрание и е върнато в ДАНС през м. октомври 2009 г. Същия месец делото е предоставено на Софийска градска прокуратура и е върнато в ДАНС през м. юни 2013 г.

Част от информацията в публикуваните документи, представляваща специфични признаци, позволяващи идентификация на лица, или данни за структурни звена на ДАНС, е заличена в съответствие с изискванията на Закона за защита на личните данни и Закона за защита на класифицираната информация.

Предложението за откриване на делото е утвърдено от директора на Дирекция "Сигурност на ДАНС", специален агент I степен Владимир Писанчев, който в момента е временно изпълняващ функциите на председател на ДАНС.

В предложението е записано, че агенцията е обект на особено голям интерес от страна на медиите, като "прави впечатление фактът, че в редица публикации в пресата и интернет присъства класифицирана информация от ДАНС", като според съществуващите оперативни данни служители на агенцията са предоставяли информацията на медиите. 

Обект на проверка на агенцията са сайтовете Afera.bg, Frognews.bg  и Opasnite.net, като характерното в тях било, че имало "силни нападки срещу служителя Алексей Петров". С малки поправки публикации от тези сайтове били препечатвани във вестниците "Уикенд" и "Шоу". 

В хода на проверката агентите от ДАНС са проверили собствениците на въпросните медии. По това време Afera.bg е била собственост на Веселин Данов, а водещ автор в сайта е Веселина Томова. Frognews.bg е с издател и собственик Младен Мутафчийски. Като управляващ и съсобственик на сайта е посочен главният редактор на сайта Огнян Стефанов.

В делото са посочени и собствениците и на вестниците "Уикенд" и "Шоу" - "Ню медия груп" (чиито собственици са Недялко Йорданов, Мартин Златков и Анна Маринова) и "Интермедия" ООД (със собственици Георги Илиев и Пламен Каменов). 

След посочването им се прави предложение да бъдат направени разпечатки на мобилните телефони на "лицата, имащи отношение към публикациите, свързани с дейността на ДАНС".

Разпорежданията за СРС-та са разписани от тогавашния вътрешен министър Михаил Миков, след като те са разрешени от председателя на Софийския окръжен съд. Като мотиви за подслушването от ДАНС посочват наличието на данни за нерегламентирани контакти на посочените лица с посредници, които ги снабдявали с информация от ДАНС. "Използването на СРС е необходимо за своевременното разкриване, предотвратяване и пресичане на престъпна дейност, застрашаваща националната сигурност", е записано в исканията. Подслушванията са разрешени за периода май-август 2008 година

След като агентите събират определена по обем информация, в края на септември 2008 година е изготвена справка, която прави обобщение на данните. Констатирано е, че сайтът Opasnite.net е публикувал информация, събрана от ДАНС и че авторите на статиите разполагат със свои източници в агенцията. Нещо повече - авторите имали и достъп до информация от почти всички нива в ДАНС, което означава и че каналите на изтичане на информация са няколко, като тя първо бива получавана и преработвана в своеобразен център и след това изтичала в медиите. 

Агентите стигат до извода, че вероятният "център" на информацията е бившият главен секретар на МВР Цвятко Цветков, който поддържал контакти с бивши и настоящи служители на агенцията, сред които Светозар Кунгалов, Зоя Димитрова (пресаташе на ДАНС), Веселин Марков, директор на дирекция в ДАНС и Петко Сертов. Информацията достигала до журналиста Огнян Стефанов, който е засичан да се среща и с депутата от БСП Татяна Дончева. От своя страна Дончева е засичана да контактува често със служителите Зоя Димитрова, Веселин Марков, Иван Драшков (зам.-председател на ДАНС), Цветлин Йовчев (по това време директор на дирекция), както и с председателя на ДАНС Петко Сертов.

Агентите засекли, че в рамките на три месеца червената депутатка е имала 126 разговора с Иван Чобанов и 6 разговора с Орлин Иванов, и двамата бивши служители на НСС и ВКР. В същото време Иван Чобанов е засечен да разговаря със служители на ДАНС повече от 220 пъти.

От обобщената информация става ясно, че съветникът на Петко Сертов Алексей Петров, е провел среща с Огнян Стефанов, която журналистът възприел повече като "заплашителна", за което той уведомява Татяна Дончева, Цвятко Цветков и адвокатката си Ина Лулчева (понастоящем адвокат на Алексей Петров по делото "Октопод"). 

От разработката изплува и името на бизнесмена Стефан Гамизов, който в сайта Opasnite.net прави поредица от коментари, свързани с ДАНС. 

Проверката оправдава служителите на ДАНС - Цветлин Йовчев, Веселин Марков, Николай Методиев и Румен Добрев, като ги изключва от кръга лица, които са подавали информация. 

С докладна записка от 3 октомври 2008 година до председателя на ДАНС е отправено предложение делото да бъде прекратено, защото е компрометирано. Като доказателства за това се посочва разговор на журналистката Люба Кулезич, която поискала среща с депутатката от ДСБ Елиана Масева. Двете били в близки отношения, а Кулезич настоявала да разбере имената на подслушваните журналисти, за което двете си определили среща. Теч на информация по делото имало и към Недялко Йорданов. Той е засечен да разговаря с неустановено лице, което му казва, че подслушваните носили псевдоними "Галерия" 1, "Галерия" 2 и "Галерия" 3, но на по-късен етап можел да предостави точните имена. В предложението за прекратяване на делото, подписано от агент Сергей Стаматов е записано: "Пред вид това, както и опасността от възникването на нови скандали, свързани със случая, считам за целесъобразно експлоатацията на СРС да бъде спряна, а ИД "Галерия" да бъде прекратено". 

В крайна сметка основанията за прекратяване на делото са, че първоначалните данни, които са послужили за откриване на делото, не са потвърдени. Делото е засекретено за пет години.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови