Бивш кмет на Благоевград похарчи половин милион за лампи, но няма стълбове, на които да се монтират

Павел Ангелов 02 май 2024 в 07:27 13125 6

осветление
Ремонт на улично осветление.

Възможно ли е да си поръчаш фарове за Тесла 3, при положение, че в гаража си имаш очукан Москвич 407 от 1959 година, който отгоре на всичко е без двигател, гуми и седалки и няма шанс изобщо да се включи отново в автомобилния трафик?

Звучи абсурдно като текст на Джоузеф Хелър, но нещо много подобно се случва в Община Благоевград. Местната власт си поръча за половин милион лева супер модерни лампи за улично осветление, за които обаче няма стълбове, на които да бъдат монтирани.

На околовръстния път в югозападния областен център от години има много сериозни проблеми с осветлението. Там стълбовете с улични лампи са монтирани преди близо половин век - през 1977 година. И в момента те не само са неефективни, но са и опасни за преминаващите под тях.

Много благоевградчани смятат, че именно лошото осветление е причина за множеството транспортни инциденти на въпросния участък в тъмната част на деня.

Преди 8 години местните власти се взеха в ръце и решиха да се справят с проблема. През месец май 2016 година започна демонтаж на осветителните тела, който обаче бе спрян поради неочаквана пречка – в лампите се откриха гнезда на птици, защитени от Закона за биологичното разнообразие. Така регионалната екоинспекция уби мечтата Околовръстното да светне.

Има ли светлина в края на тунела?

През май 2023 година, в интервю за БНТ, Любомир Треновски, началник на отдел “Планиране на инвестиционната дейност и строителство” към община Благоевград, съобщи, че скоро ще бъде въведено ново LED осветление, захранвано от солари. Месец по-късно тогавашният кмет Илко Стоянов сключи договор с общинската фирма “Биострой” с предмет “Възстановяване на уличното осветление по Републикански път I-1 София – Кулата, в у-к от Картинг писта – Благоевград до местността “Антените”(бензиностанция “Лукойл”)” на стойност 434 999,50 лв. без ДДС или 521 999,40 лв. с налога.

Документацията към поръчката, достъпна в електронния регистър за обществени поръчки, показва, че са внесени изменения в условията относно авансовите плащания на 24 август 2023 година, а през октомври договорът е удължен от 120 на 270 календарни дни.

И удълженият срок обаче вече изтича, но благоевградското Околовръстно не светва и не светва!

На запитване по Закона за достъп до обществена информация от управата на областния център ни отговориха, че за започване на ремонтните дейности е необходимо споразумение с Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), която е собственик на пътната отсечка. Колкото и абсурдно да звучи това още не е свършено, въпреки че уличните лампи за половин милион лева са отдавна поръчани и платени.

Въпросните 500 000 лв. са отишли за  осветителни тела, панели, акумулатори и др., но договорът не предвижда подмяна на старите стълбове, а  те не могат да издържат тежестта на новите лампи, обясняват от Община Благоевград.

Всъщност "Параграф 22" ряпа да яде!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

110

6

Перпендикуляр

02.05 2024 в 17:49

Истината е доста по-прозаична. Директорът на ОПУ в Благоевград е кадър на ГЕРБ. След като загубиха изборите за кмет, започнаха да създават спънки навсякъде. Правят го и в София и в други градове. А стълбовете са си екстра.

1000

5

tws

02.05 2024 в 14:22

За финал се налага извода че някой умишлено отлага подписването на споразумението с АПИ, умишлено налага лъжата че стълбовете няма да издържат някакви си лампи и 2 соларни панела, умишлено поръчва и тиражира лъжливи статии с цел единствено политически дивиденти. Питам това ли е новата местна власт. Готова на всичко дори да остави шофьорите на тъмно и под риск, единствено и само за да създава изкуствено обществено напрежение, да вменява несъществуваща вина на предишната общинска управа, само за да се прикрие настоящата административна и политическа немощ и безидейност в Община Благоевград.

1000

4

tws

02.05 2024 в 14:21

Първо стълбовете категорично могат да понесат предвиденото натоварване от лампите и соларните панели, нещо което категорично е доказано в конструктивния проект, изготвен за обекта. В този ред на мисли се чудя чии интереси обслужва тази лъжа относно негодността на стълбовете. Второ споразумението с АПИ е изготвено и изпратено за подпис още август 2023г.като се чакаше единствено подписа на тогавашния министър. Защо настоящия кмет не съдейства за подписването на споразумението не мога да знам, но знам че ако беше предишният кмет, споразумението щеше да е подписано още преди месеци.

625

3

1215

02.05 2024 в 14:05

Кмет ,та дрънка.

1017

2

IvoIvo

02.05 2024 в 11:09

АХАХАХАХА! Великанско!

-685

1

nms

02.05 2024 в 07:55

Няма никакъв параграф 22, просто безумна лапачка и некадърност на всички нива на калинките на държавна/общинска хранилка