Ексклузивно Опитаха да ме вербуват. Отказах! Етиен Леви разказва за картончето в ДС пред Искра Ангелова (видео)

Дянков написа книга за времето си като министър

OFFNews 21 ноември 2013 в 07:52 4963 36

Симеон Дянков, бивш вицепремиер и министър на финансите в кабинета на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков, бивш вицепремиер и министър на финансите в кабинета на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

 

Бившият вицепремиер от кабинета "Борисов" Симеон Дянков написа книга за времето си във властта. Тя още не е издадена, но е била представена от автора в Брюксел.

Книгата е озаглавена "Кризата в еврозоната отвътре". 

Намирахме се в много тежка ситуация в Европа и ако си бяхме позволили популизъм, бързо щяхме да стигнем до сриване на българския лев. Точно за това тогава се решихме на доста по-агресивна финансова политика, каза бившият финансов министър пред български медии в белгийската столица в първо интервю за наши журналисти след слизането си от власт.

В книгата Дянков споделя, че макар рядко да се заблуждава какво може да очаква, е бил изненадан от отношението на българските медии. Отнело му година, докато разбере как да дава интервюта, макар преди това да бил преминал курс по поведение пред медиите в Световната банка. 

"В България бе различно, всяка моя дума беше от значение", пише той, цитиран от БТА. Затова  стигнал до извода, че не е добър подход да бъде прям, защото иначе реформите биха спрели, преди да бъдат предприети. Той дава пример с пенсионната реформа, в която се предвиждаше възрастта за пенсиониране да бъде повишена на 65 години. В отговор заглавията били "Дянков: Работа до гроб".

Той споделя, че е бил напълно неподготвен за личните нападки в медиите, които според него са били вдъхновени от негови политически съперници,включително в правителството, както и от противници на реформите. Някои от злословните публикации той обяснява с измислици на жълтата преса, насърчавани от спадащия му заради реформите рейтинг.

 Според тези статии бях купил множество имоти в чужбина, имах много любовници, работех за няколко разузнавателни централи, възнамерявах да завзема властта в правителството, бях основал няколко опозиционни партии. Всъщност нещата бяха доста по-обикновени, коментира Дянков.

 Хрумването му за инвестиране на част от пенсионните фондове в капиталовите пазари получило отговор "Дянков дава пари на олигарсите". Постепенно започнах да давам все по-малко интервюта и този подход предадох като единствен съвет на моя наследник, добавя бившият вицепремиер.

Причина за отстраняването на Дянков от кабинета са били близо 800 милиона лева за земеделците. Според бившия министър в този момент тези пари не е трябвало да бъдат давани, защото учителите били в по-тежко положение, но не е имало как да бъдат удовлетворени всички искания.

Дянков не приема тезата, че кабинетът на ГЕРБ е паднал заради него. "Финансовият министър отговаря за хазната да е силна, аз отговарях за това добре", смята той.

 Симеон Дянков продължава да се чува по телефона с Бойко Борисов и с други министри от кабинета, но не служебно, а като приятели, сподели още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!