Едва 30% от българите са щастливи, а само 20% очакват 2015-а да е по-добра

OFFNews 30 декември 2014 в 16:57 4548 7

Снимка Николай Китанов

31% от българите се чувстват щастливи, 49% - не се чувстват нито щастливи, нито нещастни, а нещастните и много нещастните с живота си са 15%.

Това показва годишното глобално изследване „Край на годината“ на УИН/„Галъп интернешънъл“, което проучва перспективите, очакванията, възгледите и убежденията на над 64 хиляди души от 65 страни по целия свят.

Изследването у нас е проведано лице в лице при представителна за пълнолетното население на страната извадка от 1008 души в началото на месец ноември от „Галъп интернешънъл“. Сондажът у нас е финансиран от „Галъп интернешънъл“.

По-малко от 20% от запитаните българи декларират, че следващата година ще е по-добра от предишната, над една трета са песимисти, а още толкова мислят, че годината ще е същата. 12% се затруднуват да отговорят.

България не прави изключение от държавите от Западна и Източна Европа относно нагласите за икономическия просперитет, като само 12% смятат, че 2015 г. ще е успешна в икономически план година срещу 45%, които са на обратното мнение.

Глобалните нагласи

70% от хората по света казват, че са щастливи от живота си – при 60% през миналата година. Въпреки това, само 42% вярват, че следващата година ще е икономически успешна за тяхната страна.

Фиджи е страната с най-щастливо население в света (93%), докато в дъното на класацията е Ирак с 31%.

Хората в Африка (75%) и Азия (63%) са най-уверени, че 2015 г. ще бъде по-добра от 2014 г.

Само 12% от западноевропейците смятат, че 2015 г. ще бъде година на икономически просперитет.

Три от пет души по света биха воювали за страната си. Лидер в тази класация е регионът на Близкия Изток и Северна Африка със 77%, в ярък контраст със Западна Европа (25%). В унисон с държавите от Европа в България се наблюдава сравнително нисък процент на хора, които биха се били за родината си. Всеки четвърти декларира, че е готов да хване оръжие, докато близо половината не биха го направили.

По-щастлив свят през 2014 г.

С идването на края на 2014 г. 70% от респондентите в изследването на УИН/„Галъп интернешънъл“ казват, че са щастливи, което е с 10 повече в сравнение с 2013 г.

От всички 64 002 интервюирани само 6% определят себе си като нещастни, в сравнение с 12% през миналата година. Тези, които са нито щастливи нито нещастни, остават на стабилни нива – 23% тази година срещу 26% през миналата.

Африка изглежда като най-щастливият регион през 2014 г. (83% положителни отговори), следвана от Азия (77%).

Същевременно, респондентите от Океания, региона на Близкия Изток и Северна Африка и Западна Европа са най-малко щастливи, респективно с 14%, 13% и 11% деклариращи, че са нещастни или много нещастни.

Най-щастливата страна в Западна и Източна Европа е Финландия, където 80% от хората, декларират че са щастливи, но Финландия е леко по-назад в класацията от най-щастливата нация в света – Фиджи, където 93% от респондентите казват, че са щастливи или много щастливи.

Най-нещастната нация в Източна и Западна Европа пък е Гърция, където 24% от анкетираните заявяват, че са нещастни или много нещастни, което не е изненадващо предвид неотдавнашната икономическа криза в страната.

На опашката на тази класация се нарежда Ирак, където близо една трета (31%) от всички интервюирани в страната заявяват, че са нещастни или много нещастни.

Плъзгат ли се западните икономики надолу?

На въпроса очакват ли просперитет на икономиката през следващата година, 42% от запитаните отговарят, че нещата ще се подобряват, докато 23% смятат, че идващата година ще се характеризира с икономически затруднения.

В западноевропейските държави запитаните продължават да вярват, че икономиките ще страдат през 2015 г., като 44% изразяват мнение, че годината ще бъде същата, каквато бе и 2014–та, 40% считат, че ще бъде по-трудна година, а само 12% заявяват, че 2015 г. ще е година на икономически просперитет. Тези картина е продължение на миналогодишната, когато 42% вярваха, че идващата година ще е година на икономически трудности, а само 11% - че ще е година на просперитет.

Оптимистично настроена като цяло, Нигерия се оказа в случая най-оптимистичната и относно икономиката с 80% вяра в просперитет в следващата година.

Най-песимистични страни се оказаха Франция, Сърбия, Гърция и Белгия, със съответно 57%, 56%, 54% и 54% считащи, че следващата година ще е година на икономически трудности, и само съответно 6%, 15%, 12% и 4% вярващи, че тя ще е успешна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews