Как се развива сферата на софтуерното инженерство според предприемаческите среди в България?

OFFNews 09 май 2024 в 13:21 1666 0

Водещата образователна институция в България, СофтУни и неправителствената организация BESCO стартират партньорство през 2024 г. СофтУни е най-голямата образователна институция в България, предоставяща качествени, достъпни и практически обучения по програмиране, дигитален маркетинг и дизайн.

BESCO – Българската предприемаческа асоциация, е с една от най-всеобхватните и важни на национално ниво мисия и визия в страната. Основната дейност на BESCO е насочена към това да свързва стартъпи, инвеститори, правителство, институции и други заинтересовани страни, ангажирани с иновациите. Организацията впечатлява с активната си и ефективна подкрепа към предприемачески инициативи, отдадени на развойната и научноизследователска дейност. Тя е в унисон с мисията си да надгради действащото законодателство със съвременни, пазарно-ориентирани политики, а това несъмнено подобрява бизнес климата в страната ни.

Партньорството между СофтУни и BESCO стъпва върху общия стремеж в медийното пространство да се дава гласност на достоверна информация, касаеща ключови теми за бизнеса, технологичното развитие и образователния сектор.

Днес ще обърнем внимание на това какво е развитието на софтуерното инженерство според предприемаческите среди в България.

Как се развива IT сферата според предприемаческото общество в България?

Секторът на индустриите с висока добавена стойност и технологиите в България продължава да расте, въпреки усложнената глобална икономическа ситуация. По данни на AIBEST секторът има 16,8% повишение на оборота спрямо миналата година.
През 2023 г. приходите на българския софтуерен сектор са достигнали близо €4,14 милиарда, което прави около 4,5% от БВП на страната, според последния доклад на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Секторът на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) има значителен принос за икономиката на страната. Около 120 хиляди души работят в ИКТ индустрията през 2022 г. според Евростат, което представлява 3,3% от хората, заети в икономиката.

Само през последните две години наши компании станаха еднорози. Други привлякоха стратегически инвеститори като легендарния футболист Майкъл Оуен. Трети обещаха на света революция в преноса на товари с дронове.

Българската иновативна екосистема стана най-развитата и най-свързаната на Балканите. В годишното проучване на StartupBlink България изкачи 3 позиции и зае първо място на Балканите по критерия Startup-business friendly nations. Тук все повече и по-лесно можеш да намериш кой да ти помогне със знания, време и/или капитал. Има нови менторски и акселераторски програми, обучителни формати, вече над 20 специализирани фонда за рисков капитал.

Целта е България да се превърне в едно от най-добрите места за бизнес и предприемачество в Европа. За да стане това, трябва да доставим конкурентни и дори иновативни инструменти и условия в ръцете на българските предприемачи от най-добрите световни практики.

Конкретно в момента, това означава промени в Закона за насърчаване на инвестициите и промени в образованието, които бизнесът с помощта на BESCO предлага на институциите като готов законопроект.

Каква е връзката между образованието и бизнеса в България?

Съвременната икономика изисква не само теоретични знания, а и практически умения, които да са в унисон с реалните изисквания на работодателите. Затова и синхронизирането на образователните програми с динамично променящите се технологични и бизнес среди става все по-значимо. Ето какво споделят специалистите от BESCO по този въпрос:

“Връзката между образованието и реалния бизнес и неговите нужди е скъсана. Резултатите от PISA за пореден път доказаха, че системата не подготвя младите хора за живота и неговите социални и икономически предизвикателства. В резултат 70% от работодателите срещат проблеми с намирането на кадри. Бизнесът е принуден да изгражда свои академии и образователни институции, което е огромна допълнителна инвестиция.”

Добромир Иванов, CEO на BESCO, допълва:


“Ако не бъдат предприети спешни реформи, обричаме още поколения български деца и младежи да не получат възможност за щастлив живот и успешна професионална реализация. Обричаме и себе си, и нашите по-възрастни родители да не живеем живот, адекватен на възможностите на съвременния свят.”

С какви темпове се развива IT секторът в България?

В контекста на бързите промени и иновации в технологичния свят, позицията на BESCO по отношение на развитието на IT сектора в България също заслужава внимание.

Организацията подчертава значението на сектора не само като двигател на икономическия растеж, а и като съществен фактор за създаването на качествени работни места.


Секторът на информационно комуникационните технологии е най-бързо развиващият се в България, като ръстът за последните 3 години е 22%, а на заетите в него служители – 12% Според анализите на BESCO се очаква до 2024 г. приходите на софтуерния бизнес да достигнат 10,3 млрд. лв. на годишна база и 7,6% като дял от БВП. Същевременно постъпленията в хазната от платени данъци и осигуровки ще надскочи 1,4 млрд. лв. годишно. Също така заетите в сектора ще надхвърлят 60 хиляди души.

Делът на дигиталната икономика в българския БВП се очаква да достигне 16% през 2025 г. според оценка на Българската асоциация за частни и рискови капитали (BVCA).

В годишния доклад на StartupBlink в София през 2023 г. има 313 стартъпа и това е около 90% от стартъпите в България, а по показателя Global Ecosystem Index само за година София се изкачва с 4-ри позиции и вече е на 119 място в света. Тенденциите са положителни.

Каква е ситуацията със стартъп инициативите в България в сферата на IT и какво прави BESCO, за да я подобри?

България се превърна в плодородна почва за развитието на стартъп екосистемата. Стартъпите – млади компании с иновативен подход към решаването на различни проблеми или задоволяването на специфични пазарни нужди, често се характеризират със своята гъвкавост, креативност и стремеж към бърз растеж.

В България, благодарение на развитата IT инфраструктура, квалифицирани специалисти и подкрепящи инициативи от държавни и частни организации, условията за развитие на успешни стартъпи в технологичния сектор са наистина благоприятни. А ето какво споделят от BESCO за това какво се случва на родния стартъп хоризонт през последните няколко години и какви са прогнозите занапред:

“В подкрепа на стартъпите, IT сектора, иновативните и бизнесите с висока добавена стойност усилията на BESCO се фокусират в три направления: достъп до капитал, достъп до талант и улеснения за бизнеса. Стремим се към законодателни реформи за насърчаване на инвестициите, развиваме проекти за промени в българското образование и привличане на чуждестранни таланти, а и успяхме да се преборим за законовото уреждане на дружествата с променлив капитал – по-съвременен инструмент за управление на компаниите от ООД и АД.”

А ето и някои интересни резултати за миналата година според доклада на ESNA #EUStartupNationsStandard:

- По критерия Разходи за основаване на стартъпи България е сред първите държави в ЕС с цена под 100 евро за стартиране на бизнес.
- По критерия Данъчни облекчения за инвеститори и по-конкретно по темата стимулиране на бизнес ангели, България покрива 25% от критерия, при средно 45% за страните на ESNA.
- По индекса Дигитални публични услуги за бизнес България е стигнала 81% при средно 84% за държавите от Европа.
- По индекса Процент сфери, покрити от публични услуги обаче сме сред отличниците със 100% изпълнение на критерия, при средно за страните от ESNA 86%.

Целият доклад ESNA #EUStartupNationsStandard може да се разгледа тук.

Добромир Иванов, CEO на BESCO, допълва:

“Данните за 2023 г. съдържат някои поводи за надежда и дори гордост, но в същото време ни дават ясни предупреждения и посоки за подобрения и реформи за развитие на бизнес средата в България. BESCO е тук, за да се погрижи за дефектите, но освен нашите професионални усилия за по-категорични резултати, са ни необходими и още нарастваща подкрепа на бизнеса и по-категоричен ангажимент от държавните институции”.

В заключение можем да обобщим, че секторът на информационните и комуникационните технологии в България демонстрира умерен растеж през последната година, с което се затвърждава сред най-динамично развиващите се индустрии в страната. За последните три години, ИТ сферата отбелязва увеличение от 22% в ръста и 12% в броя на заетите. 



Според прогнозите на BESCO, до 2024 година се очаква приходите от софтуерния бизнес да достигнат значителните 10,3 млрд. лв. годишно, което ще формира 7,6% от брутния вътрешен продукт на страната. Очаква се също така, че данъците и осигуровките, платени от сектора, ще превишат 1,4 млрд. лв. на година, а заетите лица в сектора ще надминат 60 хиляди души. Тези данни подчертават значимия принос на ИТ индустрията към икономическото развитие на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови