Коларова: Заплатите на 1/3 от учителите ще бъдат увеличени от 1 септември

OFFNews 15 август 2014 в 16:27 6479 6

Ще има увеличение на заплатите на учителите от 1 септември, потвърди министърът на образованието в служебното правителство Румяна Коларова.

Увеличението е разписано в проект за промяна на Наредба 1 от 4 януари 2010 г. за работните заплати на персонала в звената от системата за народната просвета.

Според документа минималната основна заплата на директор на училище, детска градина и обслужващо звено става 680 лева, а на помощник-директор - 630 лева.

Назначените на длъжност младши учител, младши възпитател, учител, ръководител на компютърен кабинет, ръководител на филиал в междуучилищен център за трудовополитехническо обучение, логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, педагог, ресурсен учител и възпитател ще започват с минимална заплата 530 лева.

Педагозите, назначени като старши учители или възпитатели, ще започват от заплата 555 лева, а главните учители и главните възпитатели - от 590 лева.

Почти 1/3 от учителския състав ще получи увеличение на заплатите, коментира доц. Коларова.

Увеличението на заплатите ще се осъществи чрез увеличение на единния разходен стандарт за издръжка на учениците, на базата на който се определят и бюджетите.

Министър Коларова и заместник-министърът Ваня Кастрева посетиха засегнатата от наводненията Хуманитарна гимназия в Добрич, за да видят как вървят възстановителните работи. Там водата достигна 2.7 метра. Отоплителната инсталация на газ, столовата и кухненската техника бяха напълно унищожени.

Коларова и Кастрева бяха и във Варна и училищата в кв. "Аспарухово".

Доц. Коларова заяви, че се търсят възможности за осигуряване на допълнителни финансови средства за ремонт на училищата. За възстановяване на пострадалите 6 училищни сгради в община Варна от бюджета на МОН вече са отпуснати над 370 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews