Невиждан порой в Свищов

OFFNews 14 май 2014 в 22:03 24343 8

Невиждани валежи, които наводниха града, се изсипаха днес в Свищов.

Засега все още не е обявено бедствено положение, но са постъпили 13 сигнала за наводнени мазета.

В социалната мрежа Фейсбук се появиха клипчета от граждани на града, където се вижда как централните улици са станали реки, а коментар под едно от видеата иронично гласи: „Откриха басейн в центъра на гр.Свищов. Къпането е безплатно. Хавлии и джапанки може да получите от общината срещу лична карта.“


Кметът на Община Свищов - Станислав Благов, коментира, че след бурята положението е драматично, но не и тежко.

„Има поражения - няколко наводнени жилища, няколко улици са силно компрометирани от пороя, извадени и пропаднали шахти. Падна много обилен дъжд, не мога да кажа в момента колко литра е на квадратен метър. На практика са изнесени строителни материали от строежи, непосредствено до общината. В няколко села има отнесени улици, които и преди не бяха в добро състояние, като пороят допълнително усложни ситуацията. В момента съм в Овча Могила – тук общинското училище има нарушена покривна конструкция, не мога да преценя до каква степен. Не малко са къщите, които са с наводнени мазета.

Нямам информация за извънредна ситуация. Разделени сме на няколко екипа с колегите - зам. кметове, хора от чистотата, противопожарната служба, ВиК е организиран за преодоляване на щетите. Ще се опитаме за няколко дни да нормализираме положението, и тогава да отчетем - какви са точно щетите, защото в настоящия момент това не може да се констатира. В момента сме предприели незабавни мерки за отстраняване на наноси, които са към шахтите, макар че преди няколко дни, ги бяхме отпушили и изчистили. Състоянието е тежко, като след един обилен дъжд и порой”, заяви кметът на Свищов пред агенция „Фокус“.


През целия ден из страната се изсипват порои, като най-тежка е ситуацията в областите Стара Загора, София, Пловдив, Плевен, Велико Търново и Русе. За радост няма сигнали за бедстващи граждани, съобщават от пресцентъра на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови