Нито войната, нито ценностите могат да спрат шествието на т.нар. ''Безсмъртен полк'' във Варна

Столичната община забрани шествието

Нели Александрова 08 май 2024 в 20:37 8184 8

Шествието през 2017 г.

Снимка Сергей Антонов

Шествието през 2017 г.

Нищо не спира шествието на т.нар. „Безсмъртен полк" във Варна, което ще се проведе за поредна година след началото на войната на Русия в Украйна.

През 2022 г., в първите месеци на руската инвазия, довела до смъртта на хиляди, най-голямата миграция в историята на Европа на повече от 7 млн. души и огромни разрушения в четвърт Украйна, шествието беше забранено в голямата част от европейските държави.

Година по-късно, то беше прекратено в София от тогавашното ръководство на Столична община, начело с Йорданка Фандъкова. Това обаче не попречи на участниците да го реализират, като се придвижваха по тротоарите.

В София и тази година не е разрешено провеждането на шествието, посочват от общината, начело вече с Васил Терзиев, което не пречи на организаторите да възнамеряват да тръгнат в 10 ч. от Паметника на Незнайния войн и рамките на един час да се придвижат до демонтирания паметник на съветската армия, познат като МОЧА - Монумент на окупационната червена армия - в Княжеската градина.

За разлика от София, във Варна – другият град, в който шествието - свързвано с руския посланик Елеонора Митрофанова, русофилски партии и знакови лица от комунистическото управление, вкл. и разследвани от ДАНС - се провежда, няма подобни драми.

Нищо не спира проявата на т.нар. полк, който „се закотви" в България по руски образец преди около 10 години.

Нито войната, нито европейските ценности, нито хипотетични реакции на политически партии са в състояние да спрат проява, превърнала се в лице на путинизма и руската агресия.

През миналата година от ПП-ДБ настояха за отмяна на събитието във Варна на 9 май с аргумент именно агресията на руснаците в Украйна, както и наличието година по-рано на подобно събитие в София на символи като KGB, Z, руски знамена и дори портрети на Владимир Путин и Рамзан Кадиров. Този аргумент, обаче, в България се оказа недостатъчен.

От местната общинска администрация, начело тогава с Иван Портних, поясниха, че са били уведомени за шествие-митинг под надслов „За запазване паметта за Втората световна война", а уведомлението отговаря на изискванията в чл. 8 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, т.е. организаторите да уведомят писмено кмета на общината най-малко 48 часа преди провеждането, като посочат организатора, целта, мястото и времето на събранието или митинга.

И през 2024 г. войната на Русия в Украйна, в която умират и не малко украински българи, не е достатъчен аргумент за спиране на шествието на „Безсмъртния полк" във Варна.

Според съобщение, разпратено вечерта на 6 май, събитие ще има. В него - запазен е оригиналният правопис, е написано следното:

„На 9 май 2024 г. ще се проведе традиционния Безсмъртен полк във Варна, посветен на 9 май - Денят на победата.

Главен организатор е Фондация "Бесмъртен полк"-България и Сдружение "Россияне-21 век".

Съорганизатори: НД "Русофили"-Варна, Сдружение "Отечствен съюз"-Варна и БАС-Варна."

Реакция от страна на община Варна към момента няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

8

Sanata

09.05 2024 в 10:24

През 1944г. след присъединяването си към Съюзниците, България дава 13 000 убити по полетата на Сърбия и Унгария. Това е цената която плащаме на Съветския съюз за да не е в момента България в рамките на области София и Пловдив. Не сме воювали от любов към Русия, а за да има България за нас и нашите наследници. Трябва да помним и почитаме българските войници които са дали живота си за България. Това обаче няма нищо общо с Русия, Путин, Безсмъртни полкове и прочие руски манипулации. Напротив- Русия в момента е символ на мракобесие и човеконенавист. На планираното шествие трябва да се забранят всекакви руски символи, портрети и пр. Само български знамена и български имена. Тъй като България е воювала като част от III Украински фронт, може да се допуснат украински знамена.

1000

7

Зла свекърва

09.05 2024 в 09:56

От статията става ясно, че събитието е оповестено от хората, които искат да го проведат.

Това, което не става ясно е:

Това събитие на руска територия ли ще се проведе, или на българска. Защото на българската територия има български институции, на които в крайна сметка това им е работата - да опазват обществения ред и да не позволяват провеждането на мероприятия, които заплашват националната сигурност.

Този т.нар. "Безсмъртен полк" си е точно такова мероприятие - застрашава националната сигурност и нарушава обществения ред.

Какъв е отговорът на българските институции - кмет, полиция, областен управител?

1000

6

foreigner66

09.05 2024 в 09:48

Ето това са хората, които ще посрещнат с цветя мужиците, когато кацнат на плажа във Варна. Много тежко минало имаме а половината население е функционално неграмотно, лесно поддаващо се на пропаганда. Въобще мъката е голяма.

615

5

швейк

09.05 2024 в 07:54

Пробита кофа сме ...

2099

4

Mateevk

09.05 2024 в 07:41

Има нещо абсурдно в това да носиш портрети на загинали във ВСВ заедно с портрета на Сталин, който има огромна вина за смъртта на голяма част от тези хора - пряко и косвено. Това вероятно може да се нарече чудовищна историческа перверзия.

3251

3

динозавър

09.05 2024 в 06:41

На безсмътния полк му е време да мре.

1005

2

eagle60

08.05 2024 в 22:50

де дърво де

400

1

демотиватор

08.05 2024 в 22:18

Те са между нас....