Очакват се нови полярни сияния

OFFNews 18 май 2024 в 16:19 2055 1

Снимка Mateo Bulgaria

Очакват се нови полярни сияния. След като миналия уикенд светлините озариха нощното небе, сега е почти сигурно, че ще има още, пише Би Би Си.

Предстои нова поредица слънчеви изригвания, по време на които ще има големи изхвърляния на плазма от Слънцето. Очаква се явлението да предизвика и полярни сияния.

От миналата събота Слънцето продължава да изхвърля повишена радиация. Огромно слънчево изригване във вторник прекъсна високочестотните радиокомуникации в световен мащаб.

Слънцето се доближава до това, което се нарича "слънчев максимум" - точка по време на 11-годишен цикъл, когато активността му е най-силна.

Това се случва, когато магнитните полюси на Слънцето се обърнат - процес, който създава слънчеви петна.

Този слънчев цикъл е 25-ият, откакто хората са започнали систематично да наблюдават слънчевите петна през 1755 г. Очакваше се да бъде тих, но учените казват, че изглежда по-силен от очакваното.

"Интензивността на един цикъл се оценява по броя на тези слънчеви петна. Но това всъщност не ни казва колко силни ще бъдат бурите, когато достигнат Земята, обяснява Криста Хамънд, прогнозист за космическото време в Met Office.

Красиво сияние в розово-лилаво обагри небето и над част от България миналия уикенд.

Повече за геомагнитните бури - в Наука OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-395

1

Vitorio

18.05 2024 в 17:10

Полярните сияния са зелени и са наблюдават на полюсите... тези сияния са червени и са свързани с геоинженерство и манипулация на климата, ето защо цялата минала седмица беше толкова студено и хората носеха зимни дрехи!