Отбелязваме Световния ден на книгата

OFFNews 23 април 2015 в 14:53 2598 0

С редица събития ще бъде отбелязан Световния ден на книгата и авторското право, обявен от ЮНЕСКО през 1966 г.

По повод Световния ден на книгата ще се проведе инициативата „Пусни книга на свобода“. Организатори на инициативата са сайтът „Аз чета“ и българската буккросинг общност, които са си поставили амбициозната задача да превърнат обществените пространства в София и големите градове в истинска свободна библиотека.

За целта са регистрирани над 100 заглавия на сайта Bookcrossing.com, които ще бъдат пуснати на свобода. Повече информация за инициативата и за официалните буккросинг зони можете да намерите на Фейсбук страницата „Пусни книга на свобода за Деня на книгата - 23 април“.

Освен това за поредна година в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъдат раздадени наградите на Асоциация „Българска книга“ за журналисти и общественици, допринесли най-много за популяризирането на четенето и литературата през изминалата година „Рицар на книгата“.

С връчването на наградата ще завърши и „Походът на книгите“, в рамките на който 30 известни български поети и писатели се срещат с най-малките читатели в училищата и детските градини в София.

В отбелязването на Световния ден на книгата ще се включи и Факултетът по журналистика и масови комуникации на Софийския университет. Факултетът ще се включи в честванията с „отворена библиотека“, в рамките на която стотици заглавия ще бъдат разпръснати из сградата. Предвиден е и коктейл със сладки ядивни книги.

В книжарница „Хеликон-Витоша“ в София пък ще бъде връчена наградата за къс разказ „Рашко Сугарев“.

Инициативата ще продължи с щафетно четене на откъси от любими произведения, в което ще се включат писатели, преводачи и директори на културни институти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Бил ли е Етиен Леви агент на ДС?