След повишените цени на билетите: БДЖ обещават по-бързи влакове

OFFNews 16 април 2024 в 11:57 2290 0

Снимка

Закъсненията на влаковете по вина на БДЖ са сведени под 2%, обяви управителят на "Пътнически превози" Венцислав Славков пред Би Ти Ви. Той посочи като основна причина за закъсненията нерегламентираното преминаване на ЖП прелези и ЖП линии от хора и животни.

Той оправда решението за поскъпване на билетите за пътуване с влак със средно 20%. Според него това няма да доведе до отлив на клиенти. Славков изчисли, че с новите цени приходите на БДЖ ще се увеличат с около 10%.

"Увеличението на цените на билетите на БДЖ с 20% е средно. То зависи от пропътуването разстояние, от посоките, от пътникопотока. В рамките на година правихме анализи от приходите, разходите, подвижния състав и заплатите. Освен от пенсионери, влаковете се ползват от доста работещи. Те са от крайградски райони като Перник, Асеновград, около Пловдив и Своге. Влакът се избира най-вече заради цената", допълни управителят.

Той посочи още, че с доставката на 76-те вагона от "Дойче бан" БДЖ ще започне и поетапно изваждане от експлоатация на част от най-старите вагони. Като пример Славков даде вагоните с неподдържани тоалетни, от които се носи неприятна миризма. Новите вагони ще бъдат пуснати по най-дългите линии – от София към Варна, Бургас и Видин.

"В момента очакваме доставката на 76 германски вагона, които са рециклирани. Очакваме още десет нови локомотива, с което ще покрием необходимостта от подвижен състав. Тече процедура за изпълнител на капитален ремонт на 133 вагона", обясни управителят на БДЖ "Пътнически превози".

Той обясни, че вагоните позволяват скорост до 200 км/ч, а локомотивите са за 160 км/ч. Инфраструктурата позволява 160 км/ч в ремонтираните участъци.

"Колегите от инфраструктурата имат довършителни ремонти, за да скъсим времето за пътуване до Бургас и Пловдив", каза още Славков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки