Ексклузивно Манол Пейков купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

Университетите ще получат допълнителни траншове извън обещаните от правителството 12 млн. лв.

Протест на 20 май ще има

OFFNews 17 май 2024 в 09:51 1630 0

Снимка УНСС

Университетите ще получат поредица от траншове извън новообещаните от правителството 12 млн. лв., обясни в "Денят започва" по БНТ проф. Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование и наука", КНСБ.

Ден след като Съветът на ректорите у нас изпрати отворено писмо до държавните институции, в което беше посочено, че всички държавни университети ще затворят врати на 20 май в знак на протест, правителството обеща, че ще отпусне 39 млн.лв, които ще достигнат до 33 държавни висши училища. Академичната общност обаче съобщи, че трябват още 184 милиона лева за възнаграждения в университетите.

След среща с президента и служебното правителство бяха обещани още 12 млн.лв за неакадемичния състав, които КНСБ определя като недостатъчни.

"Тези 12 млн. стигат за 5% увеличение, ние искаме 12%. Те казват, че дават 12%, но осигуряват 12 млн. Парите трябва да бъдат повече", допълни проф. Вълчева.

В 49-ото Народно събрание депутатите фиксираха минимален праг на преподавателските и асистентските заплати, както и на стипендиите на докторантите във висшите учебни заведения. Промените в Закона за висшето образование, предложени от ГЕРБ и ДПС, бяха приети единодушно на първо четене. Те предвиждаха средната работна заплата за преподавателите в държавните висши училища да не е по-ниска от 170% от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца. Минималната основна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища (асистент) да се определя не по-ниска от 125% от средната брутна заплата за страната за последните 12 месеца. Стипендиите на докторантите да станат поне 125% от минималната работна заплата.

По време на второ четене законопроектът срещна изненадващо голяма съпротива от ПП-ДБ с мотива, че отпускането на близо 50 милиона лева от бюджета ще вдигне инфлацията и ще влезе като дефицит в бюджета. Това, от своя страна, би застрашило покриването на критериите за прием в еврозоната. Седмица по-късно кабинетът "Денков" гласува отпускането на 49 млн. лв. за увеличение на заплатите на академичния състав, като парите са за увеличение на възнагражденията на учените от Българската академия на науките (БАН) и държавните висши училища. От общата сума за БАН са предвидени 10 000 000 лв., а за държавните висши училища - 39 000 000 лв. Те обаче не покриват планираните увеличения.

Снощи след среща на синдикатите и министерството на финансите е подписано постановление за 39 милиона лева - пари, които висшите училища чакат още от 1 януари т.г., но редовният кабинет не ги е осигурил. Те са били планирани в бюджета за 2024 г. Така заплатите на асистентите ще се увеличат със задна дата до 2100 лева.

"Днес следва тези пари да се преведат по сметките на университетите. Това всъщност е принудително изпълнение на бюджета за 2024 година", посочи още председателят на синдикат "Висше образование и наука", КНСБ.

Договорени са още два транша - първият е от 6,5 милиона лева, които ще се добавят към заплатите на академичния състав. Други 7,5 милиона лева ще бъдат преведени за стипендии за докторанти.

"За това трябва да излезе нов трансфер с ново одобрение от финансовото министерство, за което снощи до късно работихме с министъра на образованието и директора на "Финансова дирекция", каза още Вълчева.

Тя обясни, че от януари университетите са в протестна готовност, защото никой не ги е чул в края на миналата година.

"Декември направихме поредния протест, казахме всичко ясно и казахме нещата, изчислени до стотинка. Нито един лев не е сложен в излишък. Всички средства, които искаме от държавата, са описани в Закона за висшето образование, приети в Стратегията за висше образование", посочи проф. Вълчева.

Тя потвърди, че протестът на висшите учебни заведения на 20 май ще се състои. По думите на Вълчева преговорите със служебния кабинет вървят трудно, защото те първо трябва да се уверят, че има проблем със средствата.

"На нас ни е ясно, че Министерството на финансите е оставено в тежко състояние и защо от 1 януари редовният кабинет не ни даде парите - защото няма пари в държавата", смята председателят на синдикат "Висше образование и наука", КНСБ.

Доц. Вълчева определи като лъжа твърдението, че ще отпаднат студентските такси.

"Тези пари ги няма. Когато ги обявиха тези 150 милиона, седнахме с много от нашите студенти и докторанти, за да видим какво е. 2/3 от студентите са на издръжка на държавата и нямат нужда от тези пари, но пък с тях има възможност да повишим стипендиите, да удовлетворим заплатите".

Анкета: Подкрепяте ли протеста на университетите?

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови