Жълт код за валежи в 10 области

OFFNews 09 май 2024 в 06:15 919 0

Време

Снимка БГНЕС/архив

Предимно облачно ще е времето днес. Жълт код за значителни валежи е обявен в 10 области - София, София-област, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Перник, Кюстендил и Благоевград.

На много места в страната ще вали дъжд, а над 2500 метра – от сняг. Вятърът ще бъде от североизток, в източните райони ще е умерен до силен. Максималните температури ще бъдат между 16° и 21°, в София - около 16 градуса, според прогнозата на НИМХ.

На места, главно в планините в западната половина от страната, валежите ще са значителни по количество, а в югозападните райони ще има и гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 11°, а на 2000 метра - около 5 градуса. 

Облаци ще захлупват и морето, ще вали. Термометрите на брега ще се качат до 18°, с градус по-малко сред вълните от 3-4 бала. 

Утре облачността ще бъде значителна, все още с валежи, главно в Южна България. Вятърът от изток-североизток ще се усили още. Температурите ще са по-ниски от нормите за първата половина на май: минималните ще бъдат между 7° и 12°, а максималните - предимно между 14° и 19°. В събота и неделя ще бъде слънчево, вятърът ще отслабне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови