Живакът стига 38° на сянка днес, жълт код в почти цялата страна

OFFNews 14 юли 2016 в 06:00 3240 1

38 градуса ще достигнат максималните температури на сянка днес. Толкова ще показват термометрите в Сандански, според прогнозата на НИМХ-БАН.

Жълт код заради потенциално опасно горещо време е обявен в 21 от 28-те области на страната. Код за потенциално опасно време не е обявен единствено в областите: Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Сливен.

През нощта ще бъде предимно ясно, с повече облаци в крайните източни райони, а през деня - слънчево и горещо. В следобедните часове над Западна България ще се развива купеста облачност и на изолирани места, главно в планините ще превали и прегърми.

Максималните температури ще са между 33° и 38°, в София - 34.

Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното и през деня слабо ще се понижи.

Над планините ще бъде слънчево, след обяд с развитие на купеста облачност. На отделни места, главно в масивите в Югозападна България, ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър, по високите части - временно от югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 27°, на 2000 метра - около 22°.

Над Черноморието в сутрешните часове ще има временни увеличения облачността. През останалата част от деня ще бъде слънчево. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максимални температури 27°-29°. Температурата на морската вода е 25°-27°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала, постепенно ще отслабне до 2.

Според прогнозата на БАН от петък до понеделник включително ще вали, а максималните температури ще се понижават - в петък средната максимална за страната ще е 32, а идния понеделник - 26.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови