Ген. Кирчо Киров: Едва ли етнически българи се бият за „Ислямска държава“

Юлиан Христов 03 ноември 2014 в 16:11 2989 3

Ген. Кирчо Киров

Службите ни вероятно разполагат с информация за български граждани, които се бият в редиците на джихадистката групировка „Ислямска държава“, но в случая не става въпрос за етнически българи.

Мнението е на бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген.-лейтенант Кирчо Киров. Пред OFFNews той коментира огласената от министъра на отбраната Велизар Шаламанов информация за български граждани за участие на български граждани в структурите на „Ислямска държава“.

„Допускам, че по всяка вероятност информацията, която е получена, касае лица с български паспорти, с българско гражданство. Защото, знаете колко много български паспорти има раздадени например на граждани от Македония, на граждани от Албания, от Косово... Публична е вече информацията, че от тези държави има лица, които се сражават в Сирия и Ирак, а има и загинали. От тази гледна точка не изключвам да е попаднала информация за лица с български паспорти в наши партньорски служби и те да са върнали информацията на нашите служби“, обясни бившият разузнавач.

Той поясни, че докато е оглавявал НРС подобна информация не е постъпвала нито по линия на информаторите на службата, нито по линия на чужди служби. Генералът обаче не изключва в „обозримо бъдеще“ страната ни да се окаже своеобразна „банка кадри“ за подобни джихадистки организации.

„Не би ми се искало това да бъде така. Сега не разполагаме с информация конкретно за български граждани, но не изключвам занапред да получим информация за участие на български граждани с български етнически произход или с друг етнически произход на територията на нашата страна. Мисля че е пресилено сега да се говори, че България е банка кадри за джихадистки движения, но не го изключвам в едно обозримо бъдеще“, каза генерал Киров.

Той коментира и разминаването в информацията, с която разполагат родните служби: „Просто държавните мъже - министър-председателят и президентът, трябва да координират добре дейността между българските специални служби, за да може всяка една информация, дори и такава, която не представлява особена значимост, да не бъде пропусната от гледна точка на нейната реализация във връзка с националната ни сигурност.“

Генерал Киров обясни също, че страната ни е потенциална транзитна зона за джихадисти от и към Близкия Изток. Той допълни, че отговорността за филтрирането на потенциалните джихадисти е изцяло на вътрешните служби за сигурност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews