Как да подобрим сигурността в София?

OFFNews 07 септември 2015 в 17:07 1560 0

Жителите на 16 от 24-те жилищни района в София споделят, че в техните райони имахора с опасно поведение и съществува реален риск от среща с такива хора, а над 30% от жителите на районите Изгрев, Овча купел, Възраждане, Сердика, Подуяне, Средец, Триадица, Лозенец и Студентски съобщават, че са били жертва на криминално посегателство.


Тава е част от статистиката, която послужи като изходна информация по време на дисусията за сигурността в София, проведена в рамките на проект ГРУВИ: Гражданите Решават и Управляват В партньорство с Институциите. Проектът е реализиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ по програма „Европа“ 2015 и има за цел превръщането на София в модерен европейски град с активно гражданско общество, което работи в партньорство с местната власт.


В резултат от предварителни интервюта с представителите на общинска полиция и експерти от гражданския сектор бяха сигурността на столичани беше разгледана от три гледни точки: безопасност на физическата среда, екологична сигурност и рискове и лична безопастност и рискове, свързани с битова и улична престъпност.


В хода на публичната дискусия по темата „Сигурност“ ясно пролича загрижеността на гражданското общество и желанието да се създадат механизми за диалог и сътрудничество в тази област, защото общата констатация на участниците в дискусията бе, че на този етап липсва какъвто и да е диалог между НПО-сектора и местната власт. Всяка от двете страна - и местна власт и граждански сектор, изпълняват специфични функции в областта на сигурността, но по обективни и субективни причини диалогът така и не се е състоял.
Какво ще направи София по-сигурен град за живеене и какви са препоръките на гражданите към местната власт, четете в Анализа на резултатите от интервютата и дискусиите, реализирани в рамките на проекта.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини