Спортна и зелена София – ангажимент на Общината или отговорност на столичани

OFFNews 10 септември 2015 в 17:05 1421 0

Предлага ли столицата условия за здравословен начин на живот? Кой се грижи за създаването и опазването на инфраструктурата за спорт, отдих и развлечения, за зелените площи и междублоковите пространства?

Това е темата, върху която дискутираха граждани и представители на неправителствени организации и институции по време на Публичната дискусия „Инфраструктура за здравословен начин на живот“. Дискусията е една от трите, проведени в рамките на проект ГРУВИ: Гражданите Решават и Управляват В партньорство с Институциите. Проектът е реализиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ по програма „Европа“ 2015 и има за цел превръщането на София в модерен европейски град с активно гражданско общество, което работи в партньорство с местната власт.

По време на дискусията, участниците отбелязаха, че колкото и да се старае, Столична община не може да разработи всички възможности за използване на спортната инфраструктура и инфраструктурата за отдих и развлечения - единственото действащо решение е в този процес да бъде включено гражданското общество. Процесът е двустранен - общината създава спортни и детски площадки, градинки и облагородява зелените площи, но тяхното съхранение и поддържането им в „здравословен“ вид зависи не толкова от районните администрации, колкото от самите столичани. Тук става дума за културата на съжителство в големия град и за необходимостта всеки да проявява лична отговорност и ангажираност с опазването на създадените инфраструктурни елементи. Нито една местна власт не би могла да реновира непрекъснато едни и същи обекти - нужно е взаимно уважение и разбиране от страна на ползвателите на създадените съоръжения. Наличните данни за ремонтите на спортната инфраструктура показват, че местната власт се старае да финансира най-належащите обекти, като допускането е, че ремонтираните обекти ще бъдат съхранени поне в средносрочна перспектива и ще бъдат годни за ползване. В това отношение общината може да разчита единствено на самосъзнанието на столичани и на проявата на уважение и разбиране към общо достъпните съоръжения. Повече информация за резултатите от дискусията, ще намерите вАнализа на резултатите от интервютата и дискусиите, реализирани в рамките на проекта.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини