Джедаите в Шотландия може да се бракуват легално

Николаос Цитиридис 20 март 2013 в 13:18 2445 0

Джедайска сватба. Нелегална, но забавна. Снимка Pocketlink
Джедайска сватба. Нелегална, но забавна. Снимка Pocketlink

Джедаите в Шотландия вече ще могат да се бракосъчетават, ако бъде одобрен нов проектозакон.

Той е дело на движението "Свободна църква на Шотландия" и има за цел да позволи трети вид брак, освен църковния и гражданския. В Шотландия има много представители на движения, за които е трудно да се посочи дали са точно религиозни или не. Такива са например Обществото на плоската земя и това на рицарите джедаи.

Според новото правило за бракосъчетаване, джедайското съсловие в Шотландия ще може да излъчва ритуални лица, които да обвържат двама джедаи завинаги.

Може да звучи налудничаво, но джедайската религия е доста популярна в Европа. 175 000 британци изповядват тази религия, което я прави втората по популярност от "алтернативните" вярвания.

Най-големите фенове на галактическата поредица в Шотландия обаче не приемат проектозакона, защото във филма ясно се казва, че на джедаите не е позволено да се женят.

В момента в Шотландия върви обществено обсъждане за предложените промени в закона за брака и гражданското партньорство.

"Свободната църква на Шотландия" е организация, която се бори за правата на различни религии в страната. Има дългогодишна история, като се смята, че е продължение на делото на протестантското движение презвитерианизъм.

А ето и нашето предложение за заместител на камбанките на Менделсон:  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови