АБВ иска Законодателен съвет към председателя на Народното събрание

OFFNews 29 февруари 2016 в 14:30 3133 1

През 2016 г. не трябва да допуснем да се стигне до нова спирала на политическа нестабилност. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на първата от поредица срещи с парламентарно представените политически партии в рамките на традиционния месец на политическите консултации. Разговорите на държавния глава започнаха с ръководството на Парламентарната група на АБВ.

Акцент в разговора между държавния глава и представителите на АБВ е бил реформите в правосъдната система и сектор „Сигурност“, както и в образованието, здравеопазването и в пенсионната система.

За да се осигури по-добър диалог в рамките на управляващата коалиция и в Народното събрание, от партията на Георги Първанов са предложили създаването на Законодателен съвет към председателя на Парламента.

От АБВ се обявиха и за увеличаване бюджетите на специалните служби. Те искат също свикването на Консултативен съвет за национална сигурност за състоянието и перспективите за развитие на сектора за сигурност в условия на европейска миграционна криза.

АБВ лобират и за превъоръжаване на Българската армия, включително придобиване на многоцелева платформа за българските Военновъздушни сили.

Бяха обменени мнения и по идеите за промени в Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България и въвеждането на начално военно обучение, се казва в прессъобщението на АБВ по повод срещата. 

АБВ са заявили категорична подкрепа за предложения от държавния глава през 2015 г. национален референдум с три въпроса.

Президентската институция подкрепя номинацията на България за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации, е уверил държавният глава по време на разговора, пише още в прессъобщението.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови