Атанас Запрянов: Самолетите МиГ-29 ще са в експлоатация до 2028 г.

Кристина Минчева 19 април 2024 в 14:03 977 1

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Предвидено е самолетите МиГ-29 да са в експлоатация до 2028 г. до постигане на пълна оперативна готовност на новите F-16, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на парламентарен контрол.

"Съгласно програма "20-32" е предвидено самолетите МиГ-29 да се в експлоатация до 2028 година до постигане на пълна оперативна готовност на новите F-16. В тази връзка, дори да нямаше забавяне от 12 месеца в производството и доставката на F-16 заради COVID кризата, поддръжката на МиГ-29 щеше да продължи", каза в отговор на въпрос за обявената обществена поръчка за ремонт на шест двигателя на самолетите МиГ-29 министър Запрянов.

С извършването на ремонтите на шестте двигателя ще се осигурят 900 летателни часа за самолетите МиГ-29. Служебният военен министър посочи, че в момента се изпълнява и договор за ремонт на още шест двигателя от полската фирма. Така ще се осигури общ летателен ресурс от 1800 часа.

"Годишно поддържаме не по-малко от 1600 летателни часа на авиационната ни техника, за да може да се носи самостоятелно дежурство по Air Policing и да се подготвят летците. Летците, които носят бойно дежурство, имат над 35 часа нальот", каза министър Запрянов и отбеляза, че летците трябва да имат повече часове в небето, но към момента изпълнението на задачите е ограничено до Air Policing, тъй като летателният ресурс е недостатъчен.

Запрянов каза още, че от първата партида двигатели, за които страната ни подписа договор за ремонт през миналата година, два вече са в страната, два се очакват да дойдат, а останалите два предстои да бъдат изпратени.

По отношение на договорите за закупуването на самолетите F-16, Запрянов коментира, че не са предвидени компенсации за забавянето на доставката на самолетите. Той обясни, че американското правителство е предоставило безвъзмездно 56,1 млн. долара в началото на проекта по програмата за чуждестранно военно финансиране, а впоследствие 2022 година - още 24,4 млн. долара за авиационни ракети за изтребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки