ДБГ: Беше написано първото изречение на съдебната реформа

OFFNews 10 декември 2015 в 12:52 1318 0

Вчера, с постигнатите конституционни промени, беше написано първото изречение на съдебната реформа. Добавихме и гласувахме няколко отсъстващи от първоначалния проект текстове – отпадането на тайното гласуване, което отваря вратата през Закона за съдебната власт да се въведе явно гласуване във ВСС, беше една от тези промени. Тайният вот беше гаранция за запазване на зависимостите и това вече се премахна.

Това каза Димитър Делчев, секретар на ПГ на РБ и член на конституционната и правната комисии в парламента.

Делчев добави, че първоначалният проект е бил окастрен два пъти. При внасянето на „историческия компромис“ имаше протести, но нямаше демонстрации за това да се напуска управлението. Сега пак има протести, въпреки че вчерашният резултат беше ясен още преди 3 месеца. Тогава, при орязването на конституционните промени, аз заявих, че това е оскъдната, не радикалната съдебна реформа, за каквато ДБГ настояваме, и както помните, аз не исках да сложа 180-ия подпис под проекта точно заради това, припомни Димитър Делчев.

За призива на БСП да се спре съдебната реформа, Делчев каза, че връщането на неща, постигнати с толкова усилия, след една година преговори, е немислимо. Реалната съдебна реформа ще дойде със Закона за съдебната власт и процесуалните закони и моторът ще е Министерството на правосъдието. Вчера се направи първата стъпка, през Конституцията. Една година след гласуване на стратегията за съдебна реформа постигнахме тази стъпка, каза още Делчев.

Разделянето на ВСС на две е добро решение. БСП могат да поспорят по този въпрос с Венецианската комисия и с ЕК, посъветва Делчев представителя на БСП. Вчера имаше по над 190 гласа по текстовете, които се приеха, т.е. всички без БСП подкрепиха промените на Конституцията. БСП подкрепи квотите, както ги гласува зала, а РБ не ги подкрепи и то абсолютно единно, удържайки поетия си ангажимент от първото гласуване през лятото, каза Делчев.

Попитан за оставката на министър Христо Иванов, Делчев обясни, че оставката е личен акт. Той опроверга тезата на Гроздан Караджов, че имало напуснали народни представители от РБ, като каза, че няма нито един сигнал за това. Предстоят решения. Тук става дума за лични позиции на двама души, които не ангажират групата, подчерта той.

Трябва ясна воля правосъдната реформа де се изведе до успешен край. РБ държи на единно решение. ДСБ ще си вземат тяхното решението, г-н Кънев обяви личното си решение, коментира Делчев. Личният му акт е поемане на отговорност за „историческия компромис“. Той не мина в цялата си пълнота и затова е нормално да се предприемат действия. Оттук нататък предстоят решенията на органите на ДБГ, на РБ, на колегите от другите партии в Блока, каза той и опроверга да са спрягани каквито и да е имена за нов правосъден министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови