До март влизаме в Шенген

OFFNews 04 декември 2014 в 18:55 12898 49

Меглена Кунева.

Получихме голяма подкрепа от председателя на Европейския съвет Доналд Туск за влизането на България в Шенген, с когото преди малко се срещнахме с премиера Борисов, обяви тази вечер вицепремиерът Меглена Кунева.

Източници на OFFNews.bg съобщиха, че поетапното отпадане на въздушната, морската и сухопътната граница ще започне през февруари-март.

България премина истински стрес тест, свързан с миграционния натиск по границите ни и това се вижда от европейските ни партньори. Представихме фактите – за това колко добре се справят българските служби с граничния контрол, каза вицепремиерът.

"България е готова за Шенген" - беше недвусмислено потвърдена оценка и от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер по-рано днес. Очакванията ни са в близките месеци да има положителна новина за България, за поетапно отпадане на границите – първо въздушна и морска, а по-късно и сухопътна, съобщи Кунева.

Днес е добър ден за България, страната получи подкрепа и от Европейската комисия, и от ЕНП. Утре срещите продължават. Сутринта ще разговарям със зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс. С него ще говорим отново за Шенген, но и за Механизма за сътрудничество и оценка, където също правим всичко възможно за положителна оценка. Надяваме се да получим такава, след като идната седмица Министерски съвет одобри стратегията за съдебна реформа, а после и парламентът. Размразяването на еврофондовете също е знак за върнатото доверие към България, каза още вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!