Главчев: Дал съм предложенията си за издаване на указ, сега Радев е на ход

OFFNews 17 април 2024 в 17:44 1679 3

Димитър Главчев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Димитър Главчев

Ще изпълня задълженията си по Конституция и съм го направил. Дал съм своите предложения за издаване на указ, повече по въпроса няма какво да кажа. Сега на ход е президента Радев.

Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев, който участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 17 и 18 април в Брюксел.

Думите му са в отговор на намека на държавния глава, че не иска Даниел Митов да стане външен министър. 

В рамките на 24 часа Главчев предложи да бъдат сменени двама министри - на външните работи и на земеделието. 

В предложението си до президента премиерът посочи, че смяната на Кирил Вътев като министър на земеделието е нужна заради несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост.

Мотивите на Главчев за смяна на външния министър Стефан Димитров са "необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга", уведомяват от пресцентъра на МС.

Няколко часа преди да поиска първата смяна - на Димитров с Митов, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от служебния министър-председател точно това. Според него той може да отстъпи от позициите на България по отношение на подкрепата за Украйна. "ГЕРБ подкрепя само министъра на отбраната Атанас Запрянов в служебното правителство", каза Борисов.

"Ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото Димитров променя доктрината, която имаше МВнР, Министерство на отбраната и ГЕРБ", заяви той.

Сега Главчев призова Радев да изпълни задълженията по Конституция.

"Предложенията са изцяло мои, просто така се стекоха обстоятелствата, че се появиха призиви от партийни събрания. Само че те бяха впоследствие от разговорите, които проведох и това не е трудно да се провери", каза служебният премиер. 

Той допълни, че няма доверие на двамата министри, предложени за смяна, защото не работят на нужните обороти, "които ми трябват. Аз искам постоянна комуникация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

17.04 2024 в 19:26

Ама каква подкрепа се предполага да има един служебен кабинет? Той е за да прави избори, а не да има или да няма подкрепа. Такава имат редовните правителства, а ако я нямат, ги свалят. Борисов вече мина всякакви граници, а ние му търпим маймунджулъците!

1236

2

БотоксПутю

17.04 2024 в 18:20

Казват, че бил добър счетоводител горният индивид. Като Теменужката.

2099

1

Mateevk

17.04 2024 в 17:50

За една седмица установи, че аграрният министър не се справя със задълженията си!!! Това е някакъв абсолютен цирк! Как не го о срам - и него, и вожда му!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки