Исторически парк или държава в държавата, на която самата държава не обръща внимание

OFFNews 10 май 2024 в 20:57 10786 5

Исторически парк

Снимка Капитал

Историческият парк.

Покрай предстоящите на 9 юни парламентарни и европейски избори набира сила една прелюбопитна тема - тази за т.нар. Исторически парк в близкото до Варна село Неофит Рилски и основателя му Ивелин Михайлов. Освен в бизнеса въпросният Михайлов има амбиции и в областта на политиката чрез партията си "Величие" - регистрирана като участник в предстоящия вот.

Каква е електоралната подкрепа за тази нова политическа формация предстои да разберем, но отсега е ясно, че се прицелва в известни лица, за да се популяризира.

Мнозина бяха удивени, когато забелязаха в листата на "Величие" Етиен Леви - вокален педагог и изпълнител, който от шоуто "Като две капки вода" прескочи в политиката като водач на партията в 24 МИР София-град. 

Другата интересна фигура е бившият охранител от НСО полковник Николай Марков начело на партийната листа в 25 МИР София-град.  

Но да се върнем на Историческия парк, превърнал се в аклав във община Ветрино със собствената си милиция, частна собственост, камери, но не полицейски, а частни, и сериозната си (също частна) охрана. Сигналите за дейността на парка и основателя му се трупат от години, а институциите се правят на нечули-невидели.

Днес журналистът и ютюбър Симон Милков бе насрочил пресконференция, която малцина удостоиха с внимание. 

"Един човек се въоръжава пред очите на държавата. По моя информация има над 50 полуавтоматични късоцевни и дългоцевни оръжия, тактически гранати, тактически радиостанции, униформи на американската армия, колани за боеприпаси, кобури, тактически обувки. Замесени са две лица, които са бивши командоси, били са на мисии в Афганистан и в Ирак. Изградил (Михайлов) си е стрелбище в селището на Историческия парк", твърди Милков, като моли да не го питат откъде са данните му.

Показва и разпечатки, снимки и други документи. По твърдения на журналиста лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е запознат "много добре" със случващото се в парка. Бил е в близки отношения с Ивелин Михайлов, дори последният му издал две книги, но съдбата ги разделя. Милков представи сигнала си от 12 март 2024 г. от 70 страници, адресиран до всички отговорни институции, за които твърди, че си "затварят очите" в продължение на години – МВР, ДАНС (включително дирекция "Финансово разузнаване"), прокуратурата, Комисията за финансов надзор (КФН), Българската народна банка, както и областните звена на централните институции. Единствената агенция, за която Милков смята, че работи ефективно по случая, е НАП. 

Какво представяла Исторически парк

Исторически парк е туристически атракцион в близост до Варна, който представя две епохи от българската история – Първото и Второто българско царство. Паркът още не завършен, но лентата му бе прерязана през 2019 г. Негов създател и идеолог е бизнесменът Ивелин Михайлов - финансов консултант, брокер, инвеститор, застраховател, а сега и политик. Ако бръкнете в интернет, ще видите, че има ценоразпис, какво можете да видите и пр. полезна информация. Освен предприемач, Михайлов е успял да събере около себе си поддръжници и набира популярност чрез онлайн телевизията си Together TV, кръстена на застрахователния брокер "Тогедър" ООД, чиято мисия, според сайта му, е да направи клиентите си "богати, свободни и щастливи". 

Ивелин Михайлов е сред противниците на военната помощ за Украйна.

В близост до парка трябва да минава вертикалният газов коридор, по който да тече газ от Гърция през България и Румъния, за Украйна. Прокуратура, ГДБОП, ДАНС и НАП не са предприели никакви конкретни действия. Обвинението във Варна отказа на два пъти да образува дело след препратен сигнал от КФН за продажбата на акции в парка. Единствено върви разследване в Икономическа полиция, но резултати засега няма.

Около самия парк се строят нови къщи и обществени сгради. 

"Капитал" направи свое разследване, показващо как една група е овладяла стотици декари общинска земя, както и властта в общината - чрез партия "Величие". И заключава, че паркът се превръща "в държава в държавата".

Свидетелят

На пресконференцията днес дойде Стефан Калчев, за да разкаже личната си история на потърпевш от бездействието на държавата. Калчев е пенсионер, бивш военен. По думите му 6 г. е охранявал Историческия парк с фирмата си. Видимо притеснен, 73-годишният мъж каза, че е бил измамен - изгубил е семейството си и 400 000 лв., защото се доверил на Михайлов. Синът му, с когото са в конфликт, го запознал с Михайлов през 2008 г.

"Шест години държавата не се интересува от това огромно чудовище", коментира Калчев.

Той разказа, че лично е дал на Ивелин Михайлов около 285 000 лв. собствени пари за инвестиции срещу обещания за солидна печалба. Но получил договори от името на други хора, предавани по бензиностанции в околността. Вместо печалба не получил нищо, дори заплащане за охраната на парка.

И "Български юнак"

Разследване на "Капитал" показа, че в общината има и още една организация – "Български юнак", която провежда военно обучение на десетки хора. Представя се за спортен клуб, но членовете ѝ, включително Ивелин Михайлов, ходят с военни униформи. Тренировките ѝ дори включват "превземане на сграда и оттегляне с прикриващ огън към укритие". Бивши членове казват пред "Капитал", че организациите са започнали усилено закупуване на оръжие и военни превозни средства. Въоръжаването на групата около "Исторически парк" се случва, след като през последното десетилетие тя буквално е завладяла община Ветрино. Първо чрез масирано изкупуване на земя и заселване на хора, включително и стотици издадени фиктивни постоянни и настоящи адреси, а впоследствие и чрез поемане на официалната власт в общината чрез партията на парка "Величие".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2415

5

Пустиняк

12.05 2024 в 23:32

Въпросът е: На кого плаща Михайлов та институциите на пробитата ни държава не го закачат - на Бойко, Пеевски или на Радев?

1000

4

foreigner66

11.05 2024 в 10:36

Няма нужда от ВНР като цяла България си е една задунайска губерния :)))) Местни самозабравили се феодали има навсякъде в страната, защото..знаете защо. Слабо присъствие на държавата, издъно корумпирана полиция и накрая и не на пследно място народопсихологията.

80

3

230 млрд баксов

11.05 2024 в 09:07

Защо мислите педофил-фюрера от 20 години купува имоти по черноморието?
По примера на Приднестровието, ДНР и ЛНР се готви ВНР и отцепване на територия от България.

1000

2

4I4ATA

11.05 2024 в 07:08

Подготвят се за варненска народна република, ама ще ядат шамарите съвсем скоро.

22548

1

dolivo

10.05 2024 в 21:39

ай сиктир, тоз да не подготвя преврат?