"Кабинетът да не отлага за догодина стрес тестовете на банките"

OFFNews 16 май 2015 в 17:30 1915 3

Правителството да не отлага оценката на качеството на активите на банките за догодина, както възнамерява, а да избърза като включи в проверката и европейските институции.

Това посъветва заместник-председателят на ЕК и български еврокомисар Кристалина Георгиева пред "Дарик" по повод последните препоръки на Брюксел към България да подобри банковия си надзор.

Национална програма за реформи на кабинетна предвижда стрес тестовете на банките да се проведат през второто тримесечие на 2016 г. Така щяло да се даде възможност на банките да се подготвят за тестовете.

"В България плановете са за 2016 година, но комисията казва: недейте да чакате толкова дълго време. Разбира се, в България предстои много важен избор на ръководство на БНБ, но трябва да се мисли за това как системата на надзор в България да не допуска такива проблеми", смята Георгиева.

Еврокомисарят каза още, че ЕК изрично препоръчва тези тестове да се направят „по възможност с участието на европейските институции“. Тя обясни, че според комисията така ще бъде направен обективен независим анализ на случилото се с КТБ, както и на това, което би могло да се случи.

"Тоест изводът на комисията е – явно надзорът не е заработил", коментира Георгиева. 

Тя изрази мнението си, че няма значение дали несъстоятелността на КТБ е била предизвикана отвън, или банката е била в лошо състояние. Според нея най-важното е, че надзорът е трябвало да хване проблемът, а това не се е случило.

По повод скандала у нас със списъците с посетители при банкера Цветан Василев Георгиева изрази мнението си, че България трябва да въведе регистър на прозрачността по подобие на Европейската комисия. Тя поясни, че в този регистър на прозрачността трябва да са включени всички организации, който имат срещи с комисари - било неправителствени или от частния сектор. „Не е лошо България да го погледне и може би да го направи", коментира Георгиева.

"Много лесна е регистрацията. Има линк, влизате, регистрирате се. И второто нещо, което е задължително, е, че тази среща присъства в календара ми. Тоест всеки може да отвори и да види с кого съм се виждала. Моят съвет е в България да вървим в тази посока – да имаме Етичен кодекс, да имаме прозрачност на тези срещи, за да спадне и рискът за хората", коментира Георгиева.

Според нея е важно България да въведе такъв регистър, защото репутацията на страната ни страда „не от реални конфликти на интереси, а от това усещане: „абе, сигурно там нещо има, дето не е съвсем наред".

Българският еврокомисар коментира и самият тефтер с посетители на Василев с думите:

„Това, че някой е влязъл в кабинет на банкер само по себе си нищо не значи. Това, което е важно, е защо е влязъл там и какво са си говорили. Ние в ЕК искаме и изискваме да има написано за какво сме си говорили. Така е с всяка среща, която ние преценяваме, че е необходимо да има това ниво на прозрачност", обясни Георгиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews