Миков: Съдебната реформа ще забави правосъдието

OFFNews 31 май 2015 в 17:17 3475 6

Снимка БГНЕС

Михаил Миков.

„Съдебната реформа ще доведе до забавяне на правосъдието. Нека да е ясно, че зад съдебната „реформа” прозират политически интереси за овладяване на съдебната система. Има достатъчно знаци, че политическият контрол върху Висшия съдебен съвет ще се потвърди в посока на днешните управляващи. Затова няма да подкрепим промените в Конституцията”.

Това заяви пред Нова телевизия председателят на БСП Михаил Миков.

Според него парламентарната квота във ВСС е излъчена от ГЕРБ в предишното им управление, а сега се прави опит да се намери място за представители на коалиционните им партньори.

„Когато едно правителство действа по този начин, то би трябвало да му се поиска оставка. Вижда се какво става в здравеопазването, във вътрешните работи също. Да не забравяме какво се случва в Гърмен”, смята Миков.

„Предложението на БСП в областта на пенсионната реформа е да се увеличи размерът на вноските за пенсиониране, а стажът и възрастта да се задържат на сегашните нива. Според левицата е нужно да се увеличи приходната част в бюджета на НОИ, както и размерът на вноските за безработица”, коментира той.

По думите му ефектът от това ще бъде ръст от 970 млн. лв. в приходите на социалната система, при увеличен разход с малко над 800 млн. лв. Социалистите предлагат и поне с 10% по-високи пенсии, защото Швейцарското правило за индексиране не e достатъчно. Това ще стане чрез тяхното преизчисляване с по-голям коефициент за всяка година стаж – 0,2%, вместо досегашните 0,1%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews