МВР: Няма непосредствена заплаха за България, пълен контрол по границите

OFFNews 14 ноември 2015 в 14:28 4894 8

Снимка МВР - пресцентър

Българското правителство активира Оперативния щаб по въпросите на сигурността и миграцията в разширен състав във връзка с терористичните атаки във френската столица.

В днешното заседание на щаба участваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главният прокурор Сотир Цацаров, заместник-главаният прокурор Борислав Сарафов, министрите Николай Ненчев, Ивайло Московски и Петър Москов, ръководителите на ДАНС, ДАР и други специални служби.

"Анализът на последните събития констатира, че системата за сигурност в Европа е застрашена. За страната ни няма данни за конкретна, непосредствена заплаха. Но съществуват потенциални рискове за усложняване на обстановката", съобщават от пресцентъра на МВР.

За територията на България са задействани следните мерки:

∙ Повишава се нивото на мерки за сигурност;

∙ Засилва се нивото на граничен контрол на външните граници;

∙ Засилва се полицейското присъствие на територията на цялата страна;

∙ Засилва се контролът на транзитния трафик на автомобили и на лица, преминаващи през територията на Република България;

∙ Засилва се обезпечаването на масовите мероприятия и стратегически обекти, и на обекти със съсредоточаване на голям брой хора.

Препоръчва се на българските граждани, при възможност, да преосмислят своите планове за пътуване във Франция, съобразно променената ситуация.

Очаква се натоварване на пътникопотока поради въвеждането на временен 100-процентов контрол на външните за ЕС граници на България, съобщават от ГД „Гранична полиция“.

По същата причина по-бавно ще се обработват документите за самоличност на преминаващите през ГКПП с Турция, Македония, Сърбия, както и през ГКПП-Аерогара София.

Засиленият граничен контрол е част от въведените от българското правителство мерки след терористичните атентати в Париж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews