Нинова за думите на Мицкоски: Няма да допуснем унижение на българското достойнство

OFFNews 10 май 2024 в 16:17 3306 2

Снимка БСП

Република Северна Македония е поела ангажименти, които трябва да изпълнява, независимо кое правителство е на власт, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по повод думите на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че "ще чака да дойде някой разумен български премиер", с когото да може да разговаря.

"България проявяваше търпение и добра воля твърде дълго. Искането на нови отстъпки е недопустимо. Антибългарската риторика и езикът на омразата са абсолютно неприемливи", коментира още Нинова.

По думите й РСМ е тази, която очаква и иска да бъде член на ЕС, а това може да стане едва след промените в конституцията, за да се впишат българите в нея и безкомпромисно спазване на правата им, както и категоричен отказ от агресивната антибългарска пропаганда, подкрепяна досега на най-високо държавно ниво.

"Няма да допуснем унижение на българското достойнство и накърняване на националния интерес на България", каза още соцлидерът пред Паметника на майка България в Благоевград, откъдето започна обиколката и в областта, заедно с кандидатите за народни представители от листата на 1 МИР.

Вчера премиерът Димитър Главчев заяви, че "отстъпки към Северна Македония няма да има". По повод думите му Мицкоски отговори, че "не вижда от какво България е отстъпила".

"Аз не виждам такова нещо. За пръв път двустранен договор е част от преговорна рамка. Такова нещо не съществува в нито един случай. (...) Аз съм готов да тръгна и навсякъде по света да аргументирам нашите позиции", каза още лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Той продължи да застъпва тезата, че е нужен още един анекс към Договора за добросъседство по пътя към конституционните промени и настоя, че трябва да се разговаря с ЕС по темата, предвид настояването му, че поправките трябва да станат след влизането в ЕС. И така отговори на българския премиер Димитър Главчев, заявил по-рано, че България няма да прави повече отстъпки на Северна Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

10.05 2024 в 20:26

Българското достойнство е унизено преди много десетилетия от такива ватници като розовата другарка на снимката. Унизено, избивано, изнасилвано и ограбвано по руски образец. Вижда го в момента целия нормален свят освен путинофилите по села и паланки.

2099

1

Mateevk

10.05 2024 в 16:36

Наследниците на БКП трябва само да мълчат по македонския въпрос, като преди това не просто да се извинят, а помолят за прошка за натвореното тях, което сега и Господ не може да поправи. А те има наглостта да говорят за българско достойнство! Тези, които налагаха силово "македонското малцинство" в България и се канеха да предадат Пиринска Македония. Това е банда родоотстъпници, която избирателите трябва да пратят най-накрая в политическото небитие.