Парламентът задължи НОИ да увеличи пенсиите с 11% от 1 юли, въпреки че това вече е факт

Кристина Минчева 21 май 2024 в 16:48 1405 0

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Въпреки че увеличението на пенсиите с 11% от 1 юли вече е факт, парламентът прие проекторешението на "Продължаваме промяната-Демократична България" за задължаване на представителите на Министерския съвет в Надзорния съвет на НОИ да подкрепят осъвременяването на пенсиите. 

По време на дебата, който продължи няколко часа, депутатите непрекъснато нападаха ПП-ДБ, че провеждат предизборна кампания. Въпреки това предложението им беше прието със 78 гласа "за". В гласуването обаче не участваха народните представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

Вчера парламентарната социална комисия отхвърли проекторешението, защото още миналата седмица Надзорният съвет на НОИ вече подкрепи това увеличение. Т.е. преди заседанието така или иначе бе ясно, че увеличението ще е 11, а не 10 процента.

Въпреки това точката беше включена в дневния ред, а не бе включена друга гореща тема - за поскъпването на тока за бита от 1 юли. По темата имаше разнопосочна информация, а потребителите все още нямат яснота какви цени ще плащат само след броени месеци.

Вместо увеличението на тока, НС ще гледа пенсиите

В мотивите на ПП-ДБ е посочено, че от въвеждането на механизма за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от КСО досега не е имало случай на намаляване на процента на осъвременяване при установяване на разлика между прогнозните и окончателните данни. Затова считат за необходимо представителите на Министерски съвет да бъдат задължени да изпълнят волята на Народното събрание, което е приело и предвидило необходимите средства за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от КСО в размер на 11%.

Председателят на социалната комисията Деница Сачева от ГЕРБ вчера, по време на заседанието на комисията, изтъкна, че увеличението на пенсиите вече с определено да е с 11% и че Надзорният съвет не взема решения в ущърб на хората, взема се по-благоприятното решение.

"В този смисъл обсъждането на 20 май на проект на решение, което вече е взето на 14 май, е загуба на време, но е проява на спазването на правилата. Асен Василев, който привлече вниманието на обществото върху този въпрос, не е сред вносителите на проекта на решение", допълни Сачева.

По време на днешното извънредно заседание депутатите многократно изтъкнаха, че няма смисъл от него и то е "предизборна кампания на ПП-ДБ". В дневния ред бе включено и изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев, който не каза нищо ново. 

От ПП-ДБ поискаха свикването на извънредно заседание миналия вторник (14 май), след като на 10 май, петък, стана ясно, че повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година.

Ден преди обединението да поиска извънредно заседание, служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов заяви, че Надзорният съвет на Националния осигурителен институт ще предложи актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента, както е прието от Народното събрание.

Кристина Минчева

Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови