Първанов няма да подкрепя кабинета само в краен случай

OFFNews 04 декември 2014 в 18:22 3175 4

"Подкрепата на АБВ може да бъде оттеглена само при тежки обстоятелства, при едни натрупани откази на спазване на точките от споразумението от страна на ГЕРБ".

Това заяви президентът в периода 2002 г.-2012 г. и лидер на АБВ Георги Първанов в ефира на бТВ, като допълни, че в крайна сметка правителството има "силни социални решения".

Първанов изрази и мнението си, че все още има "искрица надежда" за довършването на проекта за тръбопровода "Южен поток":

"Ако има не просто моралната подкрепа от Брюксел, а има разбиране и съдействие за това, ние можем да се върнем в мача и да обърнем тенденцията, но това е една минимална надежда", каза лидерът на АБВ.

Според него за евентуално възстановяване на проекта е нужно доверие, каквото той е успял да изгради с Путин, докато е бил президент на България.

"Това изисква едно нещо, което ние сега нямаме – доверие. С президента Путин и при срещите, които имахме, за тези 5-7 години ние създадохме едно стабилно доверие, каквото сега няма. Ние пропиляхме това доверие през последните пет години", каза Първанов.

Той коментира, че проектът за "Южен поток" е изключително важен за страната ни, защото "това е най-доброто нещо, което се е случвало на България в годините на прехода".

"Този проект щеше да носи на България 15 млрд. инвестиции, носи хиляди работни места, носи сигурност и лидерство на енергийния пазар, какъвто вече няма да имаме. Сега лидерството ще е в ръцете на Турция, тя ще стане енергиен лидер на Балканите", допълни Първанов.

Първанов е на мнение, че виновни за спирането на проекта са всички български политици, които са били в изпълнителната власт през последните години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews