Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Пътят към министерския пост се превърна в партиен асансьор, заяви Плугчиева

Тя била лично поканена от проф. Николай Габровски и Димитър Главчев да участва в служебния кабинет

OFFNews 29 април 2024 в 13:10 1441 0

Меглена Плугчиева

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Меглена Плугчиева

В момента сякаш с асансьор веднага можеш да се качиш на министерския пост, не би трябвало да се случва така. Струва ми се, че става един партиен асансьор, много е опасно, заяви пред bTV Меглена Плугчиева, която напусна поста съветник на служебния премиер Димитър Главчев.

Тя беше вицепремиер по европейските фондове в кабинета на Сергей Станишев. Плугчиева коментира, че нейното поколение е било възпитавано, че успехът е стълба и човек трябва да расте "стъпка по стъпка". Сега тя се надява на успокоение в служебния кабинет, след като темата с поста на външния министър поутихна.

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник по външнополитически въпроси на Главчев на 23 април. Според нея не е трябвало Димитър Главчев да съвместява постовете на служебен премиер и на външен министър, а за ръководител на МВнР е трябвало да се излъчи дипломат с дългогодишен посланически опит. "Особено в едни сложни обстоятелства – геополотически и с много кризи в Европа - смятам, че това беше работещото решение', отбеляза Плугчиева.

Според нея подобни теми трябва да се разглеждат сериозно, а обществото не бива да живее с мисълта за непрекъснати промени. "Мисълта, че всеки, във всеки един момент, може да стане министър, демотивира и обществото, и професионалистите, които градят кариера, учат езици. Това не би трябвало да бъде принцип", заяви бившият вицепремиер. Меглена Плугчиева уточни, че е била лично поканена в служебния кабинет от проф. Николай Габровски, както и от самия Главчев.

Междувременно вчера Димитър Главчев се отказа от 9100 лв. заплата като външен министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews