Радев и Борисов заявиха интерес от икономическо партньорство с Иран

OFFNews 28 февруари 2018 в 13:13 2384 1

Радев и Борисов заявиха интерес от икономическо партньорство с Иран

Задълбочаването на партньорството с Иран в областта на икономиката и енергетиката са били сред основните теми по време на срещите на иранския външен министър Мохаммад Джавад Зариф с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Пред Зариф българският държавен глава е заявил, че страната ни ще насърчава политическия диалог за постигане на конкретни резултати от взаимен интерес.

Двамата са изпълнението на ангажиментите на Иран Съвместния всеобхватен план за действие по ядрената програма създава нови възможности за развитие на отношенията на ЕС с Техеран.

„Готови сме за диалог за подобряване на транспортната свързаност, енергийната диверсификация и увеличаване на взаимните инвестиции, туризма и научния обмен“, заяви президентът Радев, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Мохаммад Джавад Зариф пък посочил, че развитието на информационните технологии в Иран и на фармацията с използването на нанотехнологии също разширява обхвата на потенциалното сътрудничество с България.

Продължаване на международните усилия за противодействие на терористичната дейност на „Ислямска държава“ и постконфликтното възстановяване на региона на Близкия Изток, също са обсъдени по време на срещата.

Иранският външен министър е отбелязал възможността строителни компании от страната ни да участват в процеса по инфраструктурното възстановяване на региона.

На срещата с премиера Борисов са обсъдени възможностите за задълбочаване на икономическите отношения между двете страни и обстановката в Близкия Изток. На среща в Министерския съвет двамата отбелязали, че активизирането на политическия диалог през последните две години благоприятства развитието на контактите между бизнес организациите в България и Иран и приветстваха провеждането на двустранен бизнес форум в София днес.

Борисов е запознал подробно иранския външния министър с проектите за изграждане на пътна, железопътна, газова и дигитална инфраструктура на Балканите, като подчертал, че постигането на тази свързаност, която е приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС, е едно от най-важните условия за развитие на държавите и икономиките в този регион.

„Коридорите дава възможност за връзки, търговия, бизнес, туризъм между Европа и Азия“, посочил Борисов, според когото, за да се случи това е необходимо да има мир и стабилност в региона. 

„Това, което ни трябва, е мир. Моята политика е изградена изцяло върху постигането на мир и стабилност“, каза българският премиер. Борисов изрази загриженост от нарастването на напрежението в региона на Близкия Изток и изрази надежда, че въпреки различията, Иран и другите страни ще намерят допирни точки за консултации с цел изход от кризата. „Войната в Сирия трябва да бъде спряна от дипломатите, а не от армиите“, подчертал Борисов като обърна особено внимание върху хуманитарните последици от подобни конфликти.

Борисов и Зариф изразили подкрепа за Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и подчертаха необходимостта от неговото изпълнение от всички страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови