Реформаторски войни в Бобов дол

Симона Костадинова 28 септември 2015 в 16:08 7153 6

Реформаторският блок в Бобов дол е на път да се разцепи, лидерите на ДСБ и ДБГ в града не могат да се разберат заради листата за общински съветници. Стигнало се и до опит за заличаване на листата и кандидата за кмет на коалицията.

Лидерът на ДБГ в Бобов дол Евгени Точев е подал жалба до ЦИК, с която е поискал заличаването на кандидатската листа за общински съветници и предложението за кмет на собствената му коалиция - РБ.

Причината за искането е, че колегата му от ДСБ Любен Станчев регистрирал листата без негово знание, което противоречи на разпореждане от централния щаб на коалицията.

Преди регистрацията от РБ разписали две пълномощни - едно на Точев и едно на Станчев - според които коалицията може да се представлява пред ОИК - Бобов дол само от тях двамата заедно, но не и поотделно. Не е ясно как от избирателната комисия са приели документите, след като са били подадени само от единия представител на коалицията. 

"Или е направил фалшиво пълномощно, или е подкупил ОИК. Вероятно има нещо общо с това, че зам.-председателят на комисията е човек на ДСБ", разказа пред OFFNews Точев.

Потърсихме за коментар и Любен Станчев, който заяви само: "Интересно какъв е този натиск. Непрекъснато някакъв натиск се оказва. В момента съм зает и не мога да ви дам коментар".

Точев обясни, че първоначално след решението коалицията да се явява единно във всички населени места между него и Станчев нямало проблеми. Те взели решение да не предлагат кмет, а да подкрепят кандидат на една от по-големите партии в града.

"Споразумяхме се аз да бъда водач, а той да бъде втори и всичко беше наред. Помагахме си. Аз бях подготвил хората, че ще се кандидатирам. Живеем в малък град, тук трябват около 300 гласа, за да станеш общински съветник. Така бях подготвил нещата, че да се получат", разказва Точев.

Малко след това обаче колегата му от ДСБ заявил, че ще се кандидатира за кмет и като такъв ще бъде водач на листата. Точев обяснил, че е редно, ако единият ще е кандидат за кмет, то другият да е водач на листата. Станчев обач не бил съгласен. Така се стигнало до общото пълномощно.

Пълномощното

"С господина на 22 септември, когато е последния ден за регистрация за вота, в 16:00 часа си стискаме ръцете, че няма да се караме и няма да се регистрираме в Бобов дол. Аз си тръгвам, обаче 30 минути по-късно разбирам, че Станчев е в центъра на града близо до ОИК, които работят до 18:00 часа. Отидох, намерих го - той си чакаше в колата. Каза, че чака да му дадат генерално разрешително и да регистрира, но до 18:00 това не се случи. Аз бях с него, това с чакането беше пълен театър. Вечерта видях в сайта на ОИК, че РБ е регистриран", обясни той.

На следващата сутрин Точев се обадил на председателя на ОИК, за да му поиска обяснение за регистрацията. Такова обаче не получил.

Така става ясно, че Станчев е заобиколил централния щаб на коалицията и колегата си от ДБГ и регистрирал РБ за местния вот. Той не само не сложил Точев за водач на листата, но дори не го включил в нея, защото нямал личните му данни. Сега в листата няма нито един кандидат от ДБГ по същата причина.

Щом разбрал за регистрацията, Точев решил да подаде жалба до ЦИК срещу собствената им коалиция. Оттам обаче не я разгледали, а причината била, че тя е подадена само от едното упълномощено лице.

"Аз не си представям как Станчев ще застане зад жалба, която е срещу него", коментира Точев.

"След като се запозна с документите, приложени към жалбата, Централната избирателна комисия счита, че жалбата е подадена в срок, но от лице без представителна власт по пълномощие. Това е така, тъй като видно от представеното пълномощно от жалбоподателя същият може да представлява коалицията само заедно с Любен Йорданов Станчев", пише в становището на ЦИК.

Оттам смятат още, че не е налице и правен интерес от оспорване на решението, по което искането за регистрация на листата за общински съветници на коалицията е удовлетворено изцяло.

Така на местната структура на ДБГ остава само да си търси правата пред Върховния административен съд. Точев обясни, че смята да се възползва от тази възможност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови