Ресорната комисия подкрепи ветото на Радев върху закона за инвестициите

OFFNews 30 април 2024 в 15:38 2880 0

Александър Дунчев

Снимка БТА/Владимир Шоков

Александър Дунчев

Ветото върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите беше подкрепено в парламентарната комисия по икономика днес. Засега обаче промените не влизат в дневния ред на извънредното пленарно заседание на Народното събрание днес. 

Нормативните изменения бяха приети на 19 април и засягат околната среда - създава се предпоставка огромни по мащаб проекти да минават само с мълчаливо съгласие, без да е нужна каквато и да е оценка от компетентния орган по околна среда, алармират критици на промените.

На 29 април президентът върна за ново обсъждане разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Държавният глава оспори и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.

Според "Зелено движение" с тези промени се осигуряваше т. нар. "бърза писта" за най-опасните за хората и природата и с най-голям корупционен риск инвестиционни проекти в държавата (вкл. магистрали, АЕЦ, ТЕЦ, заводи и депа за отпадъци, кариери, газопроводи и т.н.). В своя позиция, разпространена вчера, те пишат, това става обаче не чрез увеличаване капацитета на държавните институции за вземане на бързи и законообразни решения, а чрез елиминиране на екологичните и устройствени процедури по ЗООС и ЗУТ, както и чрез незаконна държавна помощ за инвеститорите.

Днес бившият депутат от "Продължаваме промяната" и шеф на Изпълнителната агенция за горите Александър Дунчев написа във Фейсбук, че в последните минути на заседанието на комисията председателят на Хамид Хамид от ДПС е отказал да даде думата на Андрей Ковачев от националния съвет на "Зелено движение", като направил "намек за зелен октопод и зелен чорап".

"Да се надяваме, че тази арогантност ще бъде наказана. Защото единственият октопод е този, който ГЕРБ и ДПС обслужват", написа Александър Дунчев. 

В друга своя публикация той пише, че целта на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ", с чиито гласове мина законопроектът, е била да се крадат по-лесно европрейски средства от приближени фирми, които партиите обслужват.

"Т.е. депото за ядрени отпадъци да се разрешава за 2 седмици, и то без еко-оценка, а Вашият проект за ремонт на покрива или за скромен производствен цех да чака години наред. Самите поправки бяха прокарани чрез изменение на Закона за насърчаване на инвестициите, невиждано бързо, и напълно незаконно", обяснява Дунчев. 

За щетите, които Законът за инвестициите нанася върху българската природа, и далаверите с имоти, които подсигурява - вижте интервюто ни с Тома Белев:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews