Росен Христов сключил договора с ''Боташ'' като купувач и го пратил за подпис на ''Булгаргаз'' по имейл

БСП сезират българската и европейската прокуратура, както и Антикорупционната комисия

Ружа Райчева 19 април 2024 в 11:25 3682 2

Росен Христов в старото Народно събрание

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Росен Христов в старото Народно събрание

БСП съобщиха подробности от договора с турската енергийна компания "Боташ" и обвиниха действалите по него в национално предателство. Те ще сезират българската и европейската прокуратура, както и Антикорупционната комисия.

Междувременно председателят на НС Росен Желязков насрочи извънредно второ заседание за днес от 14 часа, на което да се разгледа въпросният доклад. 

На извънреден брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, заедно с депутатите Борислав Гуцанов и Драгомир Стойнев, разкриха данни от доклада на временната комисия за договора, сключен от служебното правителство "Донев", с турската компания. 

Според изнесените от тях данни България е на стотици милиони загуба на година от договора, за който няма правен, икономически и финансови анализ.

"Загубите само за преноса са 2,2 млрд. лв. Говорим за стотици милиони загуби на година от това безумие, което е направено", твърди Гуцанов. 

Той съобщи, че Росен Христов като служебен министър е подписал договора и след това подписът му е бил изпратен по електронна поща за поставянето на подпис и от страна "Булгаргаз". Служебният министър е разписал като купувач договор, който е изпратил на "Булгаргаз", поясни Стойнев. 

Нинова заяви, че трябва да се разследват всички, участвали в процеса по някакъв начин - до най-високите етажи на президентството. 

Драгомир Стойнев добави, че според писмата, получени в комисията, "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) не е бил информиран за сделката. "Това е скандално, при положение, че става дума за задължения за 13 години напред", каза той. 

Впоследствие и ИТН обявиха, че ще сезират прокуратурата за договора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11364

2

Sin

19.04 2024 в 13:17

Един механик на катамаран, неотговорен пред никого, подписва договор за милиарди за срок от 13 години. И в който договор, между другото, иде реч за консумация на газ от България два пъти по-голяма от настоящата ! При положение, че дори настоящата консумация очевидно ще спада поради нови източници на енергия, нови технологии, препоръки на ЕС и пр. Да не говорим за цените на тази златна газ. Т.н. Президент, който е наредил подписването, не е за импийчмънт, той е директно за затвора !

345

1

Джендо Джедев

19.04 2024 в 13:06

Да не забравяме и "Балкански поток" на Боце. Че и там някой трябва да облече раираното костюмче.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки