Грузия ще забрани смяната на пола, гей браковете и прайдовете

Ружа Райчева 19 май 2024 в 16:05 3201 8

Снимка Getty Images

Нов проектозакон в Грузия ще ограничи правата на еднополовите двойки, ще забрани смяната на пола и браковете, които не са „съюз между генетичен мъж и генетична жена“. Предлага се и забрана на публични събирания, които "популяризират еднополовите семейни или интимни отношения", което на практика ще забрани провеждането на прайдове.

Миналата седмица Грузия прие на трето четене "руския" закон (б.а. - действащ в Щатите от Втората световна война насам) за регистрация на чуждестранните агенти и така се отдалечи значително от поставените си цели за влизане в Европейския съюз и НАТО. САЩ и ЕС реагираха остро и предупредиха, че нормативните промени поставяд под въпрос евроатлантическата интеграция на кавказката страна.

Преди 6 месеца страната получи статут на кандидат за членство в ЕС. Сега управляващата партия "Грузинска мечта" все по-често представя Запада като "упадъчен и извратен", а себе си - като единствения истински защитник на традиционните ценности.

Сега управляващата партия реши да прокара и закон срещу "ЛГБТ пропагандата", за да забрани това, което председателят на парламента Шалва Папуашвили описва като: усилия за промяна на традиционните отношения, поведение, нагласи и възприятия.

"Без расизъм, сексизъм, хомофобия и трансфобия", гласи надпис в малко веганско кафене в центъра на грузинската столица, а на плота е закачено знамето на ЕС, пише авторитетното брюкселско издание Politico. 

"Онзи ден гледах снимка, която направих през 2013 г. с моите приятели, които са хомосексуални активисти, и осъзнах, че 90% от тях вече са заминали за други европейски страни", разказва феминистката Атина Брегвадзе, за която кафенето е едно от малкото останали гостоприемни места, останало в Тбилиси. 

През това време навън хиляди родители, деца и свещеници, облечени в черни одежди, се събраха по улиците за митинг в чест на "Деня на семейната чистота“ - официален празник, обявен от правителството като контрапункт на Международния ден срещу хомофобията, бифобията и трансфобията (IDAHOBIT), който ще се проведе в петък. 

Мнозина от ЛГБТИК+ общността в Грузия се опасяват, че в малката им страна няма място за настаняване на двата много различни свята.

Новият проектозакон на "Грузинска мечта" е почти идентичен със закон в Русия, въведен през 2013 г., който преследва хората в „нетрадиционни сексуални отношения“, а миналата година правителството на президента Владимир Путин се опита изцяло да забрани „международното ЛГБТ движение“.

Миналата година събитието "Тбилиси прайд" беше прекратено, след като голяма група контрапротестиращи, сред които и свещеници, нападна ЛГБТИ активистите, а органите на реда стояха настрана. 

Според социологическо проучване от 2022 г. 4/5 от грузинците подкрепят ограничаването на достъпа на хомосексуалисти до работа в сферата на образованието, а 53% смятат, че на ЛГБТИ+ хората трябва да бъде забранено да провеждат публични събития.

Ружа Райчева

Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22553

9

dolivo

20.05 2024 в 10:11

абе ЕС има преди тези неща, съвземете се.

Джендъризма ще изчезне сам. Както вече се вижда, че 95% трансформации са нежелани след 5-10 години от самия човек. И на мен не ми харесва за 6-7% от населението някви наклоности, всички закони да се изкривяват. Особено такива, които насърчават задънена улица в биологически смисъл.

Консумеризъм има преди тези неща също.

Търсите под вола телета господа, и всъщност с тези лесни за атака мнения, разваляте каузата да борим тази временна и неработеща джендърска уклонност на хипер съчуствените психопати (да , има такоеа нещо)

2550

8

alfakentavur

20.05 2024 в 08:39

И как точно липсата на полове ще ни направи повече консуматори? Ще изчезнат хилядите женски продукти?
Наистина голяма полза ще имат "конспираторите" от това :D

145

7

Far Rider

20.05 2024 в 08:34

Налаганата от лобито на ЛГБТ идеология според която няма полове, а джендери има за цел унищожаването на личността. Превръщане на човека в "универсален консуматор" без личносни качества и съзнание. Разликата между универсалните консуматори е само един номер който е и номера на банковата сметка. Съжалявам, но не мога да приема тази идеология с риск да ме обявят, че съм против европейските и атлантическите ценности. Аз съм човек, а не консуматор. Аз съм мъж, а не джендър. Аз съм баща, а не "родител 1 или 2". И затова съм личност. Не ми пречи и не ме интересува сексуалната ориентация на другите, но тя не може да бъде мотив за получаване на предимства и привилегии, не може насилствено да ме накарат да се прекланям пред тях само зашото имат друга ориентация която искат да наложат.

318

6

Valioka

20.05 2024 в 06:51

Напротив, има. Има и то тясна връзка, защото едно от нещата поради което путин води тая война, е за да защити православна рассия от ЛГТБ разложението, което Западът е прегърнал с две ръце. Ето затова ме е яд, защото п€далите и аз не ги харесвам, а в случая едва ли не съм на тяхна страна подкрепяйки Украйна.

22553

5

dolivo

19.05 2024 в 21:19

няма нищо общо с про-европейска политика тази специално забрана. Отделни неща.

318

4

Valioka

19.05 2024 в 20:41

Не знам защо отношението ми към п€д€р@сите трябва да определя прозападната ми и евроатлантическа ориентация. Просто знам, че това е опорка на путя, за да оправдае кръволокската си политика към избиване на невинни хора в Украйна. А иначе в рассия е пълно с ЛГТБ изроди, както и навсякъде по света. Нещо повече - оказа се, че рашистката армия и най-вече командния и състав са прогнили от п€дали...

12182

3

sawall

19.05 2024 в 19:01

Грузия малко бой е яла от Русия явно през 2008г., щом позволяват на руски агенти да ги управляват. Кой каквото си направи никой друг не може да му го направи.

145

2

Far Rider

19.05 2024 в 18:28

11 държави от ЕС отказа да подпишат документ засилващ доктрината на ЛГБТИ+. Според тях лобито на тази доктрина се опитва да добие влияние по цял свят.