Служебният премиер назначи шестима зам.-министри и освободи още 2-ма

OFFNews 19 април 2024 в 19:44 3003 0

Главчев

Снимка БГНЕС

Димитър Главчев

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев са назначени шестима заместник-министри.

За зам.-министри на здравеопазването са назначени Бойко Пенков и Добромира Карева.

Бойко Пенков притежава дългогодишен управленски и административен опит в сферата на здравеопазването. Заемал е поста зам.-министър на здравеопазването четири пъти. Д-р Пенков е бил директор на Националната здравноосигурителна каса, медицински директор на Университетската болница по белодробни болести и управител на УМБАЛ „Софиямед“.

Добромира Карева е икономист по образование. Има богат мениджърски опит в сферата на производството и търговията с лекарствени продукти. През последните две години се занимава с консултантска дейност по органична и неорганична фармацевтична химия.

За заместник-министър на културата е назначен Илко Ганев. Той има докторска степен по театрознание към Института за изследване на изкуствата при БАН. Работил е в Съюза на артистите в България в проекти, свързани с театъра, киното, цирка, инициативи в областта на социалната политика, благотворителни каузи, както и творчески дейности за интеграция на деца и младежи с увреждания. През 2023 г. в Министерството на културата участва в актуализирането на нормативната уредба в областта на сценичните изкуства и на нормативната уредба на Национален фонд „Култура“ и Национален филмов център.

Павлин Петров е назначен за заместник-министър на туризма. До момента е бил съпредседател на Българската асоциация на заведенията. Има дългогодишен опит в частния сектор. Магистър е по икономика и туризъм в Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов.

На длъжността заместник-министър на околната среда и водите е назначен Виктор Атанасов. През последните години е управител на частна компания. Работил е в Министерството на финансите. Магистър е по маркетинг и мениджмънт, завършил е Университета за национално и световно стопанство. Притежава и диплома от City University of Seattle.

Георги Самандов притежава магистърска степен по електроенергетика и електрообзавеждане от Техническия университет в София. През декември 2013 г. става директор „Енергийни пазари“ в компания от сектор енергетика. Преди това е бил търговски представител и инженер-енергетик също в компании от системата. През 2021 г. е назначен за служебен заместник-министър на енергетиката.

Със заповед на премиера Главчев са освободени трима зам.-министри – Гинка Машова от Министерството на труда и социалната политика и Мариета Георгиева от Министерството на образованието и науката. По-рано през деня стана ясно, че са освободени още трима зам.-министри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки