11-годишно момиче бяга от вкъщи, за да не бъде омъжено

Лилия Христова 25 юли 2013 в 19:49 2407 2

11-годишно момиче избяга от вкъщи, за да не бъде омъжено
11-годишно момиче избяга от вкъщи, за да не бъде омъжено

Нада ал-Ахдал е 11-годишно момиче от Йемен, което е трябвало да избяга от семейството си, за да не бъде омъжено насила за много по-възрастен мъж.

Малката Нада разпалено разказва, че би предпочела да умре пред това да се омъжи на тази възраст и да загърби мечтите, детството и образованието си. Нейното излияние е поместено в кратко видео, качено в youtube.com и за кратко време събира над 3 млн. гледания.

Сега детето живее с чичо си, при когото е намерила подслон, след като избягало от родителите си, които искали да и уредят брак. Самосиндикалният протест на Нада е срещу ужаса от детския брак и неспреаведливостта от лишаването и от личната и свобода. По време на речта и очите и са живи и гледат право в камерата, което допринася за силното въздействие на думите и. "Няма да имам нито живот, нито образование. Не изпитват ли поне капка състрадание?!", пита тя.

Статистиките, които четем всеки ден не могат да въздействат така силно както речта на Нада, в която ясно личи нейното възмущение. В Йемен например жените биват омъжвани още в ранна детска възраст, тъй като няма ограничение на възрастта за брак. Според ООН едно на всеки девет момичета в развиващите се страни ще бъде омъжено преди да навърши 15-годишна възраст, а 14,2 млн. млади момичета ще станат булки през следващите 10 години.

Децата, имащи съдба, като тази на Нада са изключително уязвими към изнасилване, тормоз, бедност и безброй здравословни проблеми. В интервю за National Geographic, фотографката Стефани Синклер разказва, че детският брак „не вреди само на момичетата. Той е в корените на много други социални проблеми: бедност, болести, смъртност при майките, детска смъртност, насилие срещу жените“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!