Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Антъни Блинкън пристигна в Саудитска Арабия

OFFNews 29 април 2024 в 13:39 624 0

Снимка БТА/ АП

Блинкън пристигна в Саудитска Арабия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Саудитска Арабия днес. Това е първата спирка от обиколката му в Близкия изток, предаде Ройтерс.

По-късно тази седмица Блинкън се отправя към Израел, където се очаква да обсъди с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху конкретни и осезаеми стъпки, за които президентът на САЩ Джо Байдън настоя този месец, за да се подобри тежката хуманитарна криза в Газа.

В Рияд Блинкън ще се срещне с висши саудитски ръководители. Ще има и среща с колеги от пет арабски държави - Катар, Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Йордания. 

Очаква се също Блинкън да събере на среща ръководителите на арабските страни и европейските държави и да обсъдят как Европа може да подпомогне усилията за възстановяване на Газа.

От месеци се водят разговори за възстановяването и управлението на Газа, но все още няма ясен механизъм.

САЩ споделят позицията на Израел, че групировката Хамас трябва да бъде“ изкоренена“ и че вече не може да играе роля в бъдещето на Газа, но Вашингтон не иска Израел да окупира отново ивицата. Вместо това се разглежда възможността за структура, която ще включва реформирана Палестинска власт с подкрепата на арабските държави.

Обиколката на Блинкън за проверка на хуманитарната помощ започна след като Байдън отправи предупреждение към Нетаняху и каза, че политиката на Вашингтон може да се промени, ако Израел не предприеме стъпки за справяне с цивилните щети, хуманитарните страдания и безопасността на хуманитарните работници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови