Арестуваха китайски шпионин, сътрудник на евродепутат, подозиран, че Кремъл му плаща

OFFNews 23 април 2024 в 14:31 2943 2

Максимилиан Кра
Максимилиан Кра.

Германската полиция арестува сътрудник на евродепутат от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" по подозрения в "особено тежък случай" на шпионаж в полза на Китай, предаде Ройтерс, като се позова на германската прокуратура.

Цзян Г., сътрудник на Максимилиан Кра - водещ кандидат на "Алтернатива за Германия" за европейските избори през юни, е обвинен, че е предоставял на китайската разузнавателна служба информация за преговорите и решенията в Европейския парламент, казаха прокурорите в изявление.

Арестуваният е живял в Брюксел и в източногерманския град Дрезден и е шпионирал също така и китайски опозиционни фигури в Германия. Властите са го задържали вчера в Дрезден и са обискирали апартаментите му.

"Той е обвинен в особено тежък случай на сътрудничество за чуждестранна тайна служба", се казва в изявлението.

Говорител на "Алтернатива за Германия" каза, че новините са "много тревожни".

"Тъй като обаче в момента нямаме повече информация по случая, трябва да чакаме резултатите от разследването на прокуратурата", заяви говорителят, цитиран от БТА.

Още по-любопитното в случая е, че само преди ден самият крайнодесен евродепутат Максимилиан Кра е бил разпитван от американското ФБР за възможни плащания от проруски благодетели.

Според разследване на "Шпигел" и Цет Де Еф подозренията на американските следователи, както се твърди, събудило чат съобщение, в което проруски активист уверявал, че проблем с "компенсацията" на "техническите разходи" на Кра е бил решен.

От май нататък "нещата ще бъдат, както бяха преди февруари". Формулировката навежда на мисълта, че на Кра в продължение на неопределен период от време може да е било плащано тайно, се допълва в медийната информация. Властите в момента проверяват случая.

Името на Кра се появи в общественото пространство и във връзка с проруската интернет платформа "Гласът на Европа" (Voice of Europe, VoE).

В края на март Чехия постави VoE в санкционния си списък след, както се твърди, разследване на разузнаването. Твърди се, че сайтът е бил част от руска операция за оказване на влияние, целяща да застраши териториалната цялост, суверенитета и свободата на Украйна.

Междувременно германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер коментира ареста на сътрудника на Кра. Тя каза, че обвиненията в шпионаж са "много сериозни", посочва Асошиейтед прес.

"Ако бъде потвърдено, че в Европарламента е имало шпионаж в полза на китайското разузнаване, то това е атака срещу европейската демокрация отвътре", отбеляза в изявление Фезер. "Всеки, който назначава такъв служител, също носи отговорност", добави Фезер.

"Този случай трябва да се разглежда прецизно, всички връзки и предпоставки трябва да бъдат изкарани наяве", се казва още в изявлението на министъра.

За момента Кра и китайското посолство не са отговорили на запитванията за коментар.

Заподозреният е арестуван в същия ден, в който и трима германски граждани бяха арестувани по подозрения, че работят с китайското министерство на държавната сигурност, за да предават технология, която може да бъде използвана за военни цели.

Арестите са извършени седмица след посещението на канцлера Олаф Шолц в Китай, където целта му беше да окаже натиск върху Пекин във връзка с подкрепата му за военновременната икономика на Русия и да повдигне въпроса за кражбата на интелектуална собственост и справедливия достъп до пазара.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

2

Constanza

23.04 2024 в 15:53

А на нашите "патриоти" целта е да станем част от Русия.

345

1

Джендо Джедев

23.04 2024 в 14:44

Германските "патриоти" с алтернатива за Германия - да стане част от Китай. Карикатури!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки