Асад: Турското правителство подпомага "Ислямска държава"

OFFNews 22 ноември 2015 в 15:42 4663 6

Башар Асад.

Президентът на Сирия Башар Асад заяви в интервю пред телевизия "Феникс", цитирано от АФП, че "Ислямска държава" е спонсорирана от турското правителство.

Според него Турция купува контрабандно нефт от ИД, тъй като находищата се намират близо до границата на двете страни, а терористите не могат да продават през Ирак, защото властта им там е много по-малка и ограничена.

Освен Турция джихадистите са подпомагани финансово и от Катар и Саудитска Арабия.

Асад се похвали, че откакто Русия се е включила във въздушните удари срещу ИД, правителствената армия постига напредък на почти всички фронтове. Това е така, защото Москва координира атаките си с Дамаск, за разлика от водената от САЩ коалиция, която нямала никакъв контакт с правителството в Сирия.

Заради намесата на Русия хиляди ислямски бойци са побегнали към Европа или Турция, за да се спасят. Въпреки това Кремъл не е изпратил свои сухопътни части, защото разчита на силите на Асад да се справят.

Асад подчерта, че за правителството на страната му всички, които се бият против властта, са терористи - и ислямистите, и т.нар. умерени бунтовници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews