Десетки хиляди са евакуирани след силни бури и наводнения в Китай

OFFNews 22 април 2024 в 12:00 895 0

Снимка GettyImages

Силни бури връхлетяха южната част на Китай. 11 души са изчезнали, а десетки хиляди са евакуирани. Има опасения за по-големи наводнения, съобщава Ройтерс.

През последните дни в обширната южна провинция Гуандун се изсипаха проливни дъждове, които повишиха нивото на реките и се стигна до наводнения. Според местните медии така ситуация се наблюдава веднъж на столетие.

Повече от 53 000 души са преместени в цялата провинция. Над 45 000 от тях са евакуирани от северния град Цинюан в провинция Гуандун, който е разположен на брега на река Бей.

Очаква се проливните дъждове да продължат и днес, като властите прогнозират гръмотевични бури и силни ветрове в крайбрежните води на Гуандун - морски участък, граничещ с големите градове, включително Хонконг и Шънджън.

Съседните провинции, включително части от Дзянси и Фуджиан, също ще бъдат засегнати от "краткотрайни силни валежи", предупреди националният китайски метеорологичен център. Снимки, публикувани от държавната телевизия CCTV, показват крайбрежни разрушени къщи и хора, приютени в наводнена обществена спортна зала.

Екстремните метеорологични условия не са непознати за Китай, но през последните години страната беше засегната от тежки наводнения, жестоки суши и рекордни горещини. 

"Метеорологичните явления в Китай станаха по-интензивни и непредсказуеми поради глобалното затопляне", казват учените

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки