Джихадистите в Ирак завзеха най-големия християнски град в страната

OFFNews 07 август 2014 в 13:01 3309 4

Снимка AP.

Иракските джихадисти от "Ислямска държава" (известни още и като ИДИЛ) са завзели Каракош – най-големия християнски град в страната, съобщава "Дойче веле".

Това се е случило след изтеглянето на кюрдските военни сили от района, съобщават местни жители.

"Знам, че градовете Каракош, Тал Кайф, Бартела и Карамлеш са опразнени от досегашното им население и са под контрола на бунтовниците", казва архиепископът на Киркук и Сюлеймания Джоузеф Томас пред агенция Франс прес. Томас призова Съвета за сигурност на ООН да вземе отношение час по-скоро, защото местните жители на цялата област в Северен Ирак, която е населена предимно с християни, е в желязната хватка на "Ислямска държава". 

Бунтовници джихадисти са овладели и част от военна база и в сирийската провинция Рака. Това е станало след ожесточени боеве, при които са загинали десетки души. Според сирийската Обсерватория за човешки права ИДИЛ е завладяла главния град на провинцията и голяма част от територията й. Преди месец джихадистите нападнаха друга сирийска база, като тогава загиналите войници бяха 85 на брой.

При атентати с коли бомби на оживени пазари в шиитски райони в Багдад вчера са били убити 47 души, съобщи иракската полиция. Предполага се, че зад нападенията стои сунитската групировка "Ислямска държава", която обяви създаването на халифат в Ирак и Сирия и която смята шиитите за неверници.

Говорител на правителството на Ирак съобщи, че при въздушно нападение на армията над шериатски съд в превзетия от "Ислямска държава" град Мосул, са загинали 60 души.

Предвид наближаване на крайния срок за избиране на министър-председател на Ирак, специалният пратеник на ООН Николай Младенов призова политическите лидери в страната да оставят настрани различията си и да работят заедно за бързото формиране на правителство, съобщи пресслужбата на Мисията на ООН за подпомагане на Ирак.

Превземането на Каракош настъпи, след като въоръжените отряди на кюрдите - "Пешмерга", обявиха, че подготвят нападение срещу сунитските бунтовници.

"Ситуацията в региона е много опасна и скоро трябва да се направи нещо", е заявил високопоставен представител на кюрдистанските власти, след като бунтовниците от ИДИЛ завзеха нови кюрдски земи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови