И ЕС ще трябва да помага за освобождаването на отвлечените българи в Йемен

OFFNews 23 април 2024 в 11:05 790 0

Снимка GettyImages

Случаят с българите, отвлечени от хутите, ще бъде на вниманието на Европейския парламент тази седмица. В резолюция, която ще се гласува в пленарната зала в Страсбург, се изисква ЕС да се включи активно в усилията за бързото и безопасно освобождаване на европейските граждани, част от екипажа на кораба Galaxy Leader.

Корабът от пет месеца е задържан в Червено море. Капитанът и помощник-капитанът са български граждани, а сред отвлечените е и румънски гражданин. Инициативата за резолюцията е на евродепутата Елена Йончева. Тя благодари на всички български евродепутати, които са се застъпили за текстовете пред политическите си семейства.

От ноември 2023 г. хутите нападат кораби в Червено море. Твърдят, че акциите им са в знак на солидарност с палестинците в Газа. Заради атаките им пътят през протока Баб ел Мандеб стана рисков, а оттам минава голяма част от търговското корабоплаване за и от Европа.

От февруари ЕС започна военна операция „Aspides“ („Щит“) в региона. 16 военни кораби в Червено море защитават търговски кораби от нападение. Техните правомощия са само да ескортират или да предприемат защита в случай на атака, но не могат да освобождават. От началото на нападенията до сега над 100 кораби са атакувани с ракети. Само един от тях е отвлечен – Galaxy Leader, а един беше потопен, плаващ под британски флаг. На 6 март 2024 г. при атака на кораб загинаха двама граждани на Филипините и един на Виетнам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки