И Украйна праща затворниците си на фронта

OFFNews 17 май 2024 в 16:03 2863 0

затворник

Снимка Pexels

Затвор.

Украинският президент Володимир Зеленски подписа закон, който позволява на някои категории затворници да бъдат мобилизирани във Въоръжените сили на Украйна.

Това съобщи на официалния си сайт Върховната рада в Киев.

Отбелязва се, че днес, 17 май, с подписа на президента са променени няколко закона, включително и Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс. С поправките се въвежда "условно предсрочно освобождаване на лица от изтърпяване на наказанието при прякото им участие в отбраната на страната, защитата на нейната независимост и териториална цялост".

Подобен регламент действа в Русия вече година и половина. Благодарение на обещаната свобода Москва прати на фронта десетки хиляди затворници.

Украинският закон за мобилизация на затворниците беше приет от Върховната рада на Украйна на 8 май. В негова подкрепа гласуваха 279 депутати.

Според текстовете не могат да бъдат мобилизирани лица, осъдени за тежки престъпления, по-специално за предумишлено убийство, изнасилване, сексуално насилие. Както и тези, които са получили присъди за престъпления срещу основите на националната сигурност.

Затворниците ще бъдат пращани да служат в специалните щурмови отряди на ВСУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови