Любовница за 7 млрд. Милиардерът на Путин Едуард Худайнатов си намерил друга партньорка в живота

Адвокатът ѝ твърди, че тя сама е спестила пари за четири вили в Кицбюел, Австрия

OFFNews 10 май 2024 в 15:13 9609 2

Елисеева

Снимка Важни истории

Светлана Елисеева

През март австрийският регионален вестник "Тиролер Тагесцайтунг" публикува статия за мистериозна рускиня, която е купила четири вили в тиролския град Кицбюел. Той се намира недалеч от известния ски курорт и в рекламните брошури понякога дори е наричан "сърцето на Алпите".

Местните политици и журналисти са впечатлени не само от общата стойност на имотите, притежавани от дамата - 26 милиона евро (приблизително над 2,5 милиарда рубли). Ситуацията се утежняваше от факта, че в Кицбюел е строго регламентирано купуването на т.нар. развлекателни, т.е. втори (и още повече трети) жилища. По този начин тукашните власти се опитват да предпазят малкото градче от наплива на инвеститори с дебели портфейл, с които местните не могат да се конкурират.

Въпреки разпоредбите мистериозната рускиня някак си успява да купи цели три парцела с четири къщи. Когато през април журналисти пътуват до Кицбюел, те намират къщите празни, но сградите, както и парцелите около тях, изглеждат добре поддържани. Съседи разказват, че никой не живее в тях, но понякога се появява човек, който се грижи за имотите.

Имотите в Кицбюел, които оставиха в почуда местните.  Снимка: Важни истории

В статии в Tiroler Tageszeitung собственикът е наричан "Светлана Е.". Съобщава се също, че тя е извършила всички покупки с кипърския си паспорт, но от нея не може да бъде открита никаква следа в регистъра на австрийските жители или дори в интернет.

"Важни истории" заедно с германското издание Paper Trail Media и Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) решават да стигнат до дъното на тази история и днес вече се знае не само името на купувачката, но и източника на нейното богатство.

Паспорти и вили

Вилите са собственост на 50-годишната Светлана Елисеева, приятелка на санкционирания петролен и газов олигарх Едуард Худайнатов и майка на поне две от децата му.

Според австрийския имотен регистър Елисеева е започнала да изкупува имоти в Кицбюел през 2017 г., когато за 13,2 млн. евро е купила луксозна вила на планински склон с изглед към самия град, алпийската долина и издигащите се от нея световноизвестни ски писти.

На малко разстояние с кола от тази вила се намира двуетажна хижа, в която най-голямата дъщеря на Путин Мария Воронцова е била виждана няколко пъти.

През 2018 г. Елисеева купува още две къщи за 6 млн. евро (на същия парцел), а през май 2021 г. - четвърта, за 7 млн. евро.

Общата площ на вилите, собственост на Елисеева, е около 4400 квадратни метра.

Няколко месеца преди първата си покупка в Австрия Елисеева се сдобива с паспорт на страна от ЕС, благодарение на програмата "гражданство срещу инвестиции", която вече е отменена поради многобройни нарушения. В рамките на тази програма кипърско гражданство можеше да се получи срещу инвестиции на стойност 2,5 млн. евро или повече. Все още не е съвсем ясно как Елисеева, въпреки местните тиролски забрани, е успяла да закупи толкова много "развлекателни" резиденции в Кицбюел. Но кипърският ѝ паспорт ѝ е позволил да избегне федералните ограничения: австрийското законодателство изисква от неевропейците, които нямат разрешение за пребиваване в страната, да получат разрешение от властите за покупка на имот. Ако властите преценят, че потенциалният купувач представлява заплаха за националната сигурност - например заради връзки със съмнителни елити или капитали - почти гарантирано му се отказва.

Преди да се сдобие с кипърски паспорт, Елисеева вече се е опитвала да получи "златен" европейски паспорт - първоначално е искала да стане гражданин на друг остров - Малта, става ясно от изтекли документи на Henley & Partners, фирма, която се е занимавала с консултации в областта на "инвестиционната миграция". Молбата на Елисеева е отхвърлена, но от нея можем да се научат подробности за финансовото и семейното ѝ положение.

Въпреки че Елисеева и Худайнатов никога не са имали брак, двете им малолетни деца са посочени като членове на семейството в молбата от 2016 г. в Малта. Едуард Худайнатов е посочен като "партньор" на Светлана.

"Според наличната информация Светлана никога не е работила", записва служител на Henley & Partners. - Името на бенефициента (спонсора) е Едуард Худайнатов... Приложени са неговият паспорт и банкови данни."

В периода 2010-2012 г. Худайнатов оглавява най-голямата руска петролна компания - държавната "Роснефт". Както се вижда от изтеклата информация, тъй като петролната компания вече е била подложена на санкции от 2014 г. както от САЩ, така и от Европейския съюз, Henley & Partners оттегля офертата на Елисеева и спира да работи с нея.

Говорител на Henley & Partners потвърждава пред Paper Trail Media, че Елисеева се е обърнала към фирмата за помощ при получаването на малтийско гражданство. Henley & Partners обаче е отказала да работи с този клиент, тъй като "бенефициентът е бил в борда на директорите на дружество, включено в списъка на санкциите". В нито един момент консултантската фирма не е получавала пари нито от Елисеева, нито от Худайнатов, твърди той.

Човекът на Сечин

Кариерата на Едуард Худайнатов е свързана с петролната и газовата индустрия и лично с втория най-влиятелен човек в Русия след Владимир Путин Игор Сечин; Худайнатов отдавна е наричан "човекът на Сечин". След като напуска "Роснефт", през 2013 г. той става ръководител на Независимата нефтогазова компания (ННК), като по-късно става ясно, че е единственият ѝ бенефициент. ННК стана известна на пазара със сделките си: когато купуваше активи, всички се чудеха откъде младата компания има толкова пари, а когато ги продаваше, се чудеха как е успяла да получи толкова добра цена: Роснефт ѝ плати 9,6 млрд. долара за залежите в Таймир. През 2022 г. Forbes оценява състоянието на Худайнатов на поне 2 млрд. долара.

Едуард Худайнатов (вдясно) винаги е на разположение на благодетеля си Игор Сечин.  Снимка: Правителствения пресцентър на РФ

С избухването на войната Худайнатов попада под санкциите на ЕС. Освен това на няколко пъти попада в новинарските заглавия във връзка с регистрирани на него мегаяхти, за които се твърди, че принадлежат на неговия покровител Игор Сечин, олигарха Сюлейман Керимов и дори на президента Владимир Путин. Американските прокурори смятат, че Худайнатов има регистрирани общо осем яхти.

Щедър човек

Когато консултантите по имиграцията пишат, че Светлана Елисеева никога не е работила, те са прави в смисъл, че тя няма доходи, които дори поне на вид да са сравними с имуществото ѝ. Но формално погледнато, тя винаги е била заета, както сочат данни от руския пенсионен фонд. От 1995 г. насам Елисеева работи почти изключително във фирми, свързани по един или друг начин с Худайнатов и семейството му. Всъщност и през 2023 г. доходите ѝ - почти 43 млн. рубли - идват от ННК. През 2015-2021 г. (периодът, включващ покупката на австрийските хижи) тя е печелила по-зле - по-малко от 100 хил. рубли месечно.

Но това не ѝ е попречило да си купи имоти в Австрия за 26 млн. евро, нито пък децата ѝ да живеят на широко.

Най-голямата дъщеря на Светлана, Юлия Едуардовна Елисеева (бащиното име подсказва, че тя може да е дъщеря на Худайнатов, но това не е категорично потвърдено), живее в Лондон. През 2019 г. тя организира бебешко парти (парти в чест на предстоящото раждане на дете), на което цъфтяха дървета, направени от орхидеи, а на гостите са раздадени индивидуални бурканчета с черен хайвер. Животът на Запад обаче не отменя патриотичното настроение. През 2021 г., също в Лондон, на партито за рождения ден на внучката на Светлана Елисеева, лентата на Свети Георги се превръща в дрескод. Носят я не само Светлана, Юлия, техните роднини и гости, но дори и двегодишната рожденичка.

Светлана Елисеева има с какво да се похвали и в родината си (всички данни за Русия са към април 2024 г.). Тя притежава два внушителни апартамента - 693 и 425 кв. метра - в клубния жилищен комплекс Императорски дом в самия център на Москва, в Якимански Переулок. Големите апартаменти в този елитен дом се предлагат за покупка за над 3 млн. рубли на квадратен метър, което означава, че стойността на имотите е над 3 млрд. рубли. Светлана притежава и апартамент от 593 кв. м на Ленински проспект (за жилище с подобна площ в този дом се искат 742 млн. рубли), както и почти хектар земя край Геленджик, село Адербиевка, която е родна на семейство Елисееви. Имението се състои от седем къщи с обща площ 3000 кв. м, голяма ферма, алпийска градина, плувен басейн и тенис корт.

Според документите кадастралната стойност на цялото недвижимо имущество на Елисеева е малко под 1,3 млрд. рубли. Въз основа на предлагането на подобни обекти на пазара обаче можем да предположим, че стойността на руския ѝ имот надхвърля 4 млрд. рубли. Ако прибавим и австрийските вили, стойността само на известните активи е около 7 млрд. евро.

На този фон автопаркът на Елисеева изглежда дребен: две поршета, два мерцедеса и един мотоциклет Harley-Davidson.

Едуард Худайнатов не отговори на въпросите. Адвокатът на Светлана Елисеева заяви от нейно име, че тя е закупила имот в Австрия със собствени средства и го владее в свой интерес; няма собственост на стойност 4 млрд. рубли в Русия; не е партньор на Худайнатов (както и Владимир Путин и Доналд Тръмп - очевидно юридическа шега). Юлия Елисеева написа, че адвокатите ѝ ще се свържат с редакциите, но това все още не се е случило.

Друга жена

Точно в същите години, в които се раждат най-малките деца на Елисеева, Худайнатов става баща и на още две деца - но вече от друга жена. Тя също никога не е била официална съпруга на Худайнатов и също е приказно богата.

През 2020 г. изданието "Проект" публикува разследване за Марина Амафи, собственичка на едноименен салон, в който се продават парфюми с цена до 800 000 рубли за флакон. Салоните на Амафи са открити на Кутузовски проспект в Москва и в престижния лондонски квартал Найтсбридж близо до Хайд парк, а централата на марката е в Женева. На сайта на компанията се твърди, че Амафи е потомък на парфюмеристка, създала любимия парфюм на Наполеон.

Амафи притежава едно от най-скъпите имения на магистралата Рубльово-Успенское с обща площ от 6000 кв. м. Изданието оценява имота на 5 милиарда рубли.

Както "Проектът" установи, предишното име на Марина Амафи е Марина Игунмова, тя е родена в Балашиха край Москва и е работила като стюардеса. Както бизнесът, така и недвижимите имоти на Амафи са били подаръци от Едуард Худайнатов, чийто любовник е била повече от 10 г., твърдят източници на изданието.

Имението на Амафи на Рубльовка е заобиколено от имения на Худайнатов. Наблизо се намира къщата на пълнолетния син на бизнесмена, Алексей, която изданието оценява на 1,8 млрд. рубли, а на 10 минути пеша се намира собственото имение на Худайнатов на стойност поне 2,2 млрд. рубли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

кинджал

10.05 2024 в 21:29

Светът ще бъде много по-добър без всичките тия гадини.

22548

1

dolivo

10.05 2024 в 20:13

милите австрийци, гадно а, да ти лъсне откъде лапаш маркуча

завалийката, спестила от пари за закуска