Президентът на Грузия наложи вето на спорния закон по руски образец

OFFNews 18 май 2024 в 18:58 1667 3

Снимка GettyImages

Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили е наложила вето на спорния закон за "чуждестранното влияние", предизвикал масови протести в страната, предаде Франс прес.

"Днес налагам вето на закон, който е руски по своята същност и противоречи на нашата конституция", заяви Зурабишвили.

Грузия прие ''руския'' закон за чуждестранните агенти. ЕС и САЩ реагират остро

Законопроектът беше приет тази седмица и беше осъден от противниците му като целящ да отклони Грузия от пътя ѝ към Европа и да я насочи към Русия. ЕС и САЩ също реагираха остро на нормативните промени и предупредиха, че той поставя под въпрос евроатлантическата интеграция на Грузия.

Законът мина на трето четене с подкрепата на 84 от 150-те депутати в еднокамарния грузински парламент.

Така нареченият "руски закон", чиито противници протестират срещу приемането му от седмици, изисква медиите и неправителствените организации, които получават над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "прокарващи интересите на чуждестранна сила".

Критиците на законопроекта твърдят, че той е много сходен със законодателството, използвано от Кремъл за заглушаване на опоненти, и че ще попречи на стремежа на Грузия да се присъедини към ЕС, посочва Асошиейтед прес.

Зурабишвили, която влиза във все по-остра конфронтация с управляващата партия в Грузия, изтъкна днес, че законът противоречи на конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", и добави, че той "трябва да бъде отменен".

Управляващата партия "Грузинска мечта" разполага с достатъчно мнозинство, за да отхвърли президентското вето и се очаква през следващите дни да го направи. Грузинското правителство твърди, че законът има за цел да насърчи прозрачността и да ограничи вредното, според него, чуждестранно влияние в страната с население от 3,7 милиона души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

145

3

Far Rider

19.05 2024 в 08:42

Нека не си правим поредните илюзии. Грузия не е Украйна! И до момента управляват проруски ориентирана партия и нейни сателити. Едва ли ще успеят няколко хиляди да обърнат ситуацията.

875

2

Constanza

18.05 2024 в 21:49

Имат си хората свестен президент.

400

1

демотиватор

18.05 2024 в 19:11

Смела, умна жена с достойнство е Саломе...дано не я убият орколюбците...