Руска атака по цивилни в Чернигов. Броят на убитите и ранените расте (допълнена)

OFFNews 17 април 2024 в 11:27 1528 1

Чернигов

Снимка УНИАН

Спасители се опитват да измъкнат хората от разрушените сгради.

Украинският град Чернигов бе подложен на масирана руска атака. Убити и ранени са цивилни граждани и са нанесени щети на социалната инфраструктура. 

По-късно през деня украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко съобщи за 14 загинали и 61 ранени. Трима са изчезналите, а има и затрупани под развалините. Операцията по издирване и спасяване продължава, каза той, цитиран от Би Би Си.

Клименко допълни, че сред жертвите са 25-годишен лейтенант от полицията и жена, която е била в отпуск по болест и е получила фатална рана от шрапнел.

Зам.-ръководителят на канцеларията на украинския президент Олексий Кулеба написа в Телеграм, че в Чернигов е разрушена осеметажна сграда, повредени са четири високи здания, болница, висше учебно заведение и десетки автомобили. По думите му 50 души вече са ранените, а 11 души са загинали.

Областният управител Вячеслав Чаус написа в канала си в Телеграм, че е имало три ракетни удара, нанесени почти в центъра на Чернигов. Управителят на областта разпространи видео, в което говори на фона на сирените за заплаха от атака.

Вячеслав Чаус   Скрийн шот УНИАН

"Има загинали цивилни граждани, много ранени. Сега работят спасителите, работят нашите медици, които оказват цялата необходима помощ. Създаден е щаб и ще бъде оказана необходимата помощ", каза Чаус.

Той призова хората да дарят кръв за пострадалите.

Изпълняващият длъжността кмет на Чернигов Олександър Ломако съобщи сутринта, че броят на жертвите е нараснал до осем души, а 18 души са ранени.

По-рано Ломако заяви, че при обстрела са загинали най-малко четирима души, но броят им може да нарасне.

Кметът посочи, че осветлението и газът в града са били изключени, за да се предотвратят други разрушения.

В местните канали на Телеграм се публикуват видеоклипове, показващи повредената болница, но администрацията все още не е уточнила кое съоръжение от социалната инфраструктура е било обстрелвано.

Заради ракетния удар по Чернигов украинският президент Володимир Зеленски отново призова за достатъчна решителност и подкрепа от западните партньори.

"Това нямаше да се случи, ако Украйна беше получила достатъчно оборудване за ПВО и ако решимостта на света да се противопостави на руския терор беше достатъчна", посочва Зеленски в Телеграм.

Видеоклипове в социалните мрежи показват пламъци и стълбове черен дим, издигащи се над историческия град, който се намира на около 150 км от столицата Киев, както и хора, които търсят укритие, бягайки от автобус.

Руските власти не са коментирали удара, но провоенни канали в Телеграм публикуваха видеоклип, на който се виждат цивилни сред две колони дим, падащи на земята в момента на взрива.

Силни експлозии се чуха и в Одеса, черноморският град за пореден път е атакуван с крилати ракети, съобщават регионалните канали в Телеграм. Тревогата е задействана в 09.30 часа. Има информация за попадение в града.

Кадър от руската атака на 15 април. Снимка: Каналът на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна в Одеска област в Телеграм

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г.

В самия град Одеса живеят около 50 000-60 000 българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

17.04 2024 в 13:01

Има ли зверство, което руски орк не би извършил...?!
Президент Байдън, 'айде дай я най-сетне тая военна помощ, дори и да получиш поради това някакви неприятности- хора невинни мрат ежедневно!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки