Шефът на украинската гвардия е уволнен заради заговора за убийството на Зеленски

OFFNews 10 май 2024 в 12:33 2244 0

Снимка GettyImages

Президентът на Украйна Володимир Зеленски уволни началника на държавната служба за охрана, след като на 7 май двама от служителите ѝ са били задържани заради предполагаем заговор за убийството му, предаде Ройтерс.

Зеленски издаде указ за уволнението на Сергий Руд. В него не се посочва причината за отстраняването, нито заместник на поста.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи тази седмица, че е заловила двама мъже, полковници от националната гвардия, обвинени в заговор за убийството на Зеленски, и други висши служители.

"Убийството е трябвало да бъде подарък за Владимир Путин", казват още от СБУ.

Уволненият Сергий Руд е оглавявал отдела, който следи за личната сигурност на президента, други висши служители и техните семейства от 2019 г. насам.

Зеленски е мишена за Русия, откакто тя нахлу в страната през февруари 2022 г. Миналата година той заяви, че е наясно с поне пет осуетени заговора за убийство срещу него.

По първоначални данни шпионската група е планирала да убие и ръководителя на СБУ Василий Малюк и Кирил Буданов - ръководител на агенцията за военно разузнаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови