Турската полиция разпръсна протестанти със сълзотворен газ

Вероника Шербанова 28 октомври 2013 в 18:16 1820 1

Протести в Турция, площад
Протести в Турция, площад "Таксим". Снимка: EPA/БГНЕС

Турската полиция разпръсна със сълзотворен газ и водни оръдия протестиращите срещу отказа на властите да арестуват полицай, обвинен в убийството на демонстрант, съобщиха световните агенции.

Полицаят Ахмед С. Е заподозрян в убийството на 26-годишния демонстрант Етхем Саръсулук с огнестрелно оръжие по време на антиправителствените протести в Анкара.

По-рано днес съдът отказа да арестува полицая. Беше решено и че той може да даде показания посредством видеоконферентна връзка от съображения за сигурност.

Пред сградата на съда се събраха около 2000 души, които скандираха антиправителствени лозунги и изразиха недоволството си от решението на съда. Наложи се намесата на полицията, която използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Заседанието беше отложено за 2 декември.

Етхем Саръсюлюк е третият демонстрант, който загина по време на протеста срещу правителството на премиера Тайип Редоган. Саръсюлюк беше ранен в главата, а по-късно почина в болница.

В интернет беше разпространен видеозапис, на който се вижда как 26-годишният младеж се свлича на земята след изстрела на полицая, а униформеният напуска бързо мястото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews